Skrevet af Rasmus Lehmann Hylleberg - Foto: K-News


I 1999 lancerede Nanna Godtfredsen Gadejuristen - et opsøgende initiativ, der havde til formål at møde samfundets svageste på gaden og tilbyde dem juridisk støtte og hjælp.

Her 20 år efter er Gadejuristen en etableret og synlig del af gademiljøet på særligt Vesterbro i København, hvor Nanna Godtfredsen og hendes jurister stadig i dag kører rundt med den sorte ladcykel med varm kaffe, hjerterum og ikke mindst juridiske råd og konkret sagsbehandling til de mennesker, der er aller længest nede på samfundets bund - stofmisbrugere, psykisk syge, hjemløse og socialt udsatte.

På Gadejuristens hjemmeside står listet mere end 100 bidragsydere, der alle har været med til at holde initiativet kørende, og Gadejuristen har desuden af flere omgange modtaget midler fra regeringens satspuljemidler. Men selvom der er stor opbakning til projektet, så ønsker Nanna Godtfredsen ikke at fejre 20 året. For der er stadig et kæmpe behov for opsøgende retshjælp. 

"Igennem årene har vi kæmpet hårdt og efterhånden også set visse fremskridt, herunder flere nye behandlingsgarantier, heroinbehandling og fixerum for blot at nævne et par ting. Vi har desværre også set tilbagegang på nogle områder. Allermest har vi set håbløs stilstand. Derfor er vi nødt til at kæmpe videre. Blive ved med at prøve at være ‘irriterende tilstede’. Der er stadig meget at få styr på", skriver Nanna Godtfredsen på Gadejuristens Facebook-side.

"I Gadejuristen arbejder vi for at gøre os selv overflødige. Er der ingen krænkelser, er der ikke brug for retshjælp. Vores jubilæum er derfor heller ikke en festdag. Men vi har brug for at markere sejrene samt behovet for, at vi mobiliserer og bliver flest muligt, der kæmper videre", skriver hun.

Del

20 år med Gadejuristen


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak

Seneste nyheder