04. december 2019 -

Året der gik og året, der kommer - Tomas Ilsøe Andersen, Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith


Andet skud i vores juleserie kommer fra managing partner hos Kammeradvokaten, der ser tilbage på et år præget af svindel og hvidvask, og frem mod et år der kommer til at handle om branchens omdømme og advokatens rolle i samfundet.


Hvad var for det dig det vigtigste, der er sket i den juridiske verden i 2019?

I 2019 har vi igen set flere eksempler på, hvor stor en rolle juraen spiller i samfundet og påvirker det, der optager og vedrører os danskere. Ikke mindst sagerne om hvidvask, udbytteskat og svindlen i Socialstyrelsen demonstrerede betydningen af, at jura er tænkt ind tidligt i forretningsprocesserne. Sagerne understregede på hver deres tydelige måde, at compliance bør fylde meget mere, end det ofte har fået lov til, og at det gælder, uanset om der er tale om privat eller offentlig virksomhed.

Jeg synes også 2019 har budt på væsentlige diskussioner om vores demokrati, f.eks. (manglende) regulering af sociale medier og ytringsfriheden under valgkampen. Vi er her inde og berøre nogle helt grundlæggende elementer i vores samfund, som der opstår nye vinkler på hele tiden - ikke mindst i takt med digitaliseringen. Alt i alt har 2019 budt på diskussioner, som vi langt fra er færdige med i samfundsdebatten.

 

Hvad tror du kommer til at præge den juridiske branche 2020?

For advokaters vedkommende tror jeg, at vi i 2020 kommer til at nærstudere resultaterne af Konkurrencerådets sektor-analyse, ligesom vi skal forholde os til tilsynsmyndighedernes større rolle i indsatsen mod brodne kar i branchen. Det kan ikke undgås, at begge dele vil skubbe til hele branchens selvopfattelse og den måde vi arbejder på. Jeg håber samtidig, at advokaters omdømme bedres i 2020. Ret beset er der ikke grund til andet, men det er desværre nok ikke en udvikling, der lige er tilendebragt indenfor 2020’s snævre 365 kalenderdage, men som skal ses i et længere perspektiv. Der er igennem årene udviklet mange indgroede forestillinger om advokater, som desværre har ladet skygge en del for den værdi, advokater rent faktisk skaber i samfundet. Det tager tid at flytte sådanne opfattelser.

For både dommere, advokater og brugere af retssystemet vil det fortsatte pres imod flere digitaliserede løsninger påvirke vores arbejdsgange og formentlig gøre brugeroplevelsen anderledes endnu engang; Det har været i fuld gang de senere år, men jeg tror, at udviklingen vil være endnu kraftigere i 2020.

Del

Året der gik og året, der kommer - Tomas Ilsøe Andersen, Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak