Tekst og foto: Rasmus Lehmann Hylleberg02. oktober 2020 - Skat

Bødskov om sagsbehandlingstider: "Vi er nået til de tunge sager nederst i bunken"


Skatteminister Morten Bødskov forventer, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid har toppet, og at sagsbehandlingstiden vil falde i takt med, at sagspuklen med gamle sager i skattesystemet håndteres. 


En gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 36,8 måneder.

Det er realiteten for sager ført ved Landsskatteretten i 2019, viser den seneste sagsbehandlingsstatistik fra Skatteankestyrelsen, der netop har udgivet den årlige årsrapport.

Den høje sagsbehandlingstid er således stedet med 1,2 måneder siden 2018, og det trods stort politisk fokus på at nedbringe disse sagsbehandlingstider. 

K-News kunne i går fortælle, at man hos Radikale Venstre ser med stor bekymring på de lange sagsbehandlingstider, og at skatteordfører Kathrine Olldag vil have ministeren på banen.

Og netop ministeren mener, at vi er på rette vej trods en fortsat stigning i sagsbehandlingstiden. I et skriftligt svar til K-News påpeger skatteminister Morten Bødskov, at man allerede er fint på vej med at nedbringe sagsbehandlingstiderne, men at stigningen sidste år skyldes, at man nu er ved at være igennem bunken af sager, der har ligget på Skatteankestyrelsens bord alt for længe. 

”Den gode nyhed er faktisk, at Skatteankestyrelsens samlede sagsbeholdning har været stødt faldende siden midten af 2016, hvor sagsbeholdningen er blevet mere end halveret. Når de gennemsnitlige sagsbehandlingstider er steget, skyldes det imidlertid, at vi nu er kommet så langt ned i bunkerne, at vi er nået til de ældre sager, der ofte er mere komplicerede og derfor er med til at trække i den forkerte retning. Vi forventer til gengæld, at Skatteankestyrelsens gennemsnitlige sagsbehandlingstid vil falde i takt med, at sagspuklen med gamle sager bliver håndteret", siger han til K-News.

Skatteministeriet fremhæver bl.a. arbejdet med Retsikkerhedspakke IV, der blev stemt igennem 1. juli i år, og som bl.a. tilførte 200 millioner kroner til at fange de mere borgernære sager. 

"Med en bred politisk aftale fra 2018 blev klagesystemet i Skatteforvaltningen styrket med 200 mio. kr. og en række initiativer, der har til formål at effektivisere klagesystemet. Aftalen indebærer bl.a. et tiltag om en prioriteret indsats for at nedbringe sagsbehandlingstiden for borgernære sager modtaget efter januar 2019 til maksimalt 12 måneder. Borgernære sager er kendetegnet ved, at klageren har behov for en hurtig afklaring. Dette kan f.eks. være, fordi klagesagen udgør en stor økonomisk belastning. Tiltaget omfatter klager fra både almindelige lønmodtagere og erhvervsdrivende," oplyser Skatteministeriet.

Skatteministeriet henviser desuden til ministerens ovenstående svar på spørgsmålet om, hvad man fremadrettet kan gøre for at nedbringe tiderne. 

Del

Bødskov om sagsbehandlingstider: "Vi er nået til de tunge sager nederst i bunken"


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak