05. januar 2022 - Byretten

Byretten skal tage stilling til dyre dråber


En sag om salg af vin for over en kvart million kroner fra en privat samling er netop blevet indbragt for byretten. Sagen er interessant, da den illustrerer en gråzone rent skattemæssigt - for hvornår kan noget betegnes som værende privat videresalg, og hvornår betegnes det som erhverv?

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Screendump, LinkedIn og Afgørelsesdatabasen


Hvis du sælger en brugt cykel på DBA for 500 kr., kan du putte pengene direkte i lommen. Men hvis du sælger ud af din private vinsamling for 230.000 kr., så skal du nok lige en tur forbi Skattestyrelsen og indberette salget. 

Det mener i hvertfald både Skattestyrelsen og Landsskatteretten, der har krævet, at en privat vinsamler skal beskattes af det provenu, som han i 13 handler har opnået ved salg af 60-70 flasker vin. Handler, der altså løber op i en samlet værdi på 230.000 kr. 

Ifølge klientens advokat Christian Falk Hansen er der i sagen tale om en privat vinsamling, hvor klienten siden 1990 har samlet på vine med henblik på privat forbrug. Men da klienten stod og manglede likviditet valgte denne at sælge ud af sin samling. Med til sagen følger også, at klienten selv har været ansat i detailbranchen med vin som speciale, ligesom han ifølge Skattestyrelsen må vurderes at have et mere indgående kendskab til området end blot på hobbyplan, ligesom klienten har en del posteringer på sine private konti, som han ikke selv siger kommer fra Oddset og casino, men som ikke kan redegøres for. 

Skattestyrelsen lægger dog til grund, at købet af vinene oprindeligt var med henblik på videresalg, hvorfor det kan betegnes som erhvervsmæssig virksomhed, hvorfor fortjenesten er skattepligtig i forhold til statsskattelovens §4, der slår fast, at al indtægt som udgangspunkt er skattepligtig. 

Advokat Christian Falk Hansen er dybt utilfreds med afgørelsen og skriver på LinkedIn:

"Så pas på derude med at sælge ud fra vinkælderen eller andre private aktiver. Skattefar kommer måske forbi og sætter dig i skat og moms!"

Opslaget har fået en masse kommentarer, og diskussionen går bl.a. på, hvornår privat salg kan betegnes som erhverv. Men der kommenteres også, at indkøb og samling af vin potentielt burde kunne sidestilles med andre købs - og salgsscenarier. 

"Hvis en professionel bilhandler pludselig sælger tre biler privat med en fortjeneste, bør det så ikke også beskattes ? Det er lidt det samme, som denne sag IMHO. Det er en gråzone og afhænger af en vurdering af den konkrete sag", skriver revisor Teddy Pedersen.

Christian Falk Hansen supplerer:

"Det er voldsomt, hvis det skal kvalificeres som erhvervsmæssig virksomhed, og jeg tvivler på, at SKAT vil give ham samme behandling, hvis han havde selvangivet underskud.

Der var 1 ud 3 retsmedlemmer, som gav os medhold efter retsmødet ved Landsskatteretten i, at han slet ikke burde beskattes. Så helt skæv er vores argumentation ikke.

Jeg mener stadig, at afgørelsen kan få store konsekvenser for andre, som sælger ud af en privat vinsamling eller tilsvarende."

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak