09/07/2021 - Menneskerettighedsdomstolen

Danmark taber sag på grund af manglende individuel behandling


I november 2015 søgte en syrisk flygtning i Danmark om at få familiesammenføring med sin kone. Han fik afslag - med en 'mandatory' periode på tre år, før han kunne søge igen. Den beslutning  fra de danske myndigheder var ubalanceret og er netop erklæret i strid med menneskerettighederne ved Den Europæiske Menneskettighedsdomstol

Tekst: Dan Poulsen.


Billedet: Udsnit fra EMD's pressemeddelelse.

 

Overordnet kan man sige, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, EMD, har fastslået, hvad  ombudsmanden også slog fast i den sag, der idag er blevet til en rigsretssag med Inger Støjberg på anklagebænken: At myndighederne skal tage opgaven med individuel sagsbehandling alvorlig.

Og det kan overordnet slåes fast at den stramning af reglerne for familiesammenføring, der var nummer 27 på Støjbergs liste på vej mod fejringskagen ved de 50, i endnu højere grad stiller krav til en individuel behandling. 

Med stramning nummer 27 blev tidsrammen for retten til familiesammenføring forhøjet fra et til tre år.

 

Ubalanceret myndighed

For som EMD skriver, har de særligt fundet, at manglen på individuel sagsbehandling i lyset af den konkrete lange ventetid (tre år) fejler med at ramme den rette balance mellem ansøgerens behov og landets økonomiske velbefindende.

Hovedpersonen bag sagsanlægget, en syrisk flygtning, der idag bor i Marstal på Lolland, søgte i 2015 om at få sin kone til Danmark. Han fik afslag af myndighederne, fordi han ikke havde opholdt sig længe nok i landet. Han har på det tidspunkt blot midlertidig opholdstilladelse. Først tre år senere fik han muligheden for at søge om familiesammenføring igen.

Den tre årige periode, der blev dikteret som obligatorisk af myndighederne ovenpå afvisningen, var og er ikke i orden ifølge EMD, uden en mere tilstrækkelig gennemført individuel sagsbehandling.

Som EMD skriver i deres pressemeddelse:

'Authorities violated Convention with Mandatory waiting period'.

 

Brud på artikel 8

Den menneskeret, som den midaldrende syriske flytning har fået overtrådt, er den, der er os påskrevet af konventionens artikel 8 - retten til at respektere familie- og privatliv.

Det fastslår EMD-storkammeret med 17 dommere, hvoraf danske Jon Fridrik Kjølbro er den ene. Et flertal af 16 stemte for afgørelsen.

Præcis som det var tilfældet i den sag, der nu er blevet til en rigsretssag mod Inger Støjberg, lægger storkammerets dommere i deres afgørelse særlig vægt på, at der ikke i tilstrækkelig grad er lavet en individuel behandling af den enkelte persons sag.

Den fulde ordlyd af pressemeddelelsen fra EMD kan hentes som pdf HER

Den syriske flygning genansøgte om familiesammenføring efter den påtvungne treårsperiode, og fik i 2019 sin kone til Danmark.

Også andre sager er forelagt EMD, som relaterer sig til den syriske borgerkrig. På K-NEWS kan du læse om den franske sag, der vurderes at kunne få betydning for Danmarks tilgang til børn med dansk tilknytning i flytningelejrenede.

EMD-9juli2021-2

Billedet herover viser udsnittet af EMD's pressemeddelse, hvor de tydeliggør, at der bag dommen er lagt vægt på en manglende balance i vurderingen af ansøgerens sag - den rette balance mellem ansøgerens behov og landets økonomiske velbefindende . 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak