31/08/2021 - Sagsbehandling

Danske jurister og advokater sender nødråb til FN og EU


Bevægelsen #enmillionstemmer og flere advokater går nu sammen i et koordineret råb om hjælp til FN, Europarådet og Amnesty International. Kommunernes mange fejlbehæftede sager på social - og handicapområdet er nu så alvorlig, at advokaterne slår alarm.


Billede kopieret fra Monica Lylloffs LinkedIn-profil.

 

Det står skidt til for kommunernes sagsbehandling på social - og handicapområdet. Og det får nu en gruppe jurister og advokater, anført af stifteren bag bevægelsen #enmillionstemmer jurist Monica Lylloff, til at gå sammen i et koordineret nødråb til Amnesty International, FN's Menneskerettighedskommission og Europarådets menneskerettighedskommisær.

Det skriver gruppen i en pressemeddelelse.

"Vi har sendt et råb om hjælp til internationale myndigheder grundet den danske regerings vedblivende diskrimination af mennesker med handicap og overtrædelser af menneskerettigheder, som mennesker med handicap og deres familier udsættes for i Danmark”.

Appellen til omverdenen bakkes op af advokat Mads Pramming, advokat Bjørn Elmquist, Stage Advokatfirma, advokat Thomas Taguchi, Advokaterne Bonnez & Ziebe, jurist Sanne Møller, professor Birgit Kirkebæk, professor John Klausen, professor Kirsten Ketscher, FOA og Danske Handicaporganisationer, som alle fremgår i henvendelserne.

Opråbet kommer på en dag, hvor regeringen i den netop præsenterede finanslov ellers har afsat 140  mio. kr. til at forbedre retssikkerheden og kvaliteten i sagsbehandlingen på handicapområdet. Samtidig vil man igangsætte udviklings- og investeringsaktiviteter til gavn for borgere med handicap.

I juni sidste år udkom en rapport fra Embedsværket, der slog fast med syvtommersøm, at mængden af fejlbehæftede sager i kommunernes sagsbehandling var accelererende. Rapporten viste bl.a. at alene for forholdene for børn med handicap, som sendes igennem den kommunale sagsbehandling var omgørelsesprocenten på landsplan på 51 % af alle børnesager ved Ankestyrelsen, mens det i 15 ud af landets 98 kommuner er svimlende 70 %. 

"Der er nogle strukturelle udfordringer, som vi bliver nødt til at tale om. Men det er der ikke rigtig nogen, der har lyst til. Det kræver, at folk ikke skal stå i hver deres hjørne og råbe ad hinanden, men at man søger at mødes på midten. Socialrådgiverne kan ikke navigere i det komplekse regelsystem, kommunerne siger, de ikke kan få pengene til at hænge sammen, og regeringen siger, at de har givet flere penge. Løsningen er, at vi skal gøre noget andet og sikre, at der er nogle større afgørelsesfællesskaber i kommunerne, så de ikke står alene med den manglende rutine", udtalte forfatteren bag rapporten, jurist Sanne Møller, som også er med bag nærværende opråb til de internationale organer. 

Foreningen skriver, at kommunerne i årevis har truffet afgørelser på handicapområdet i strid med lov eller grundlæggende retsprincipper uden, at en siddende regering har grebet ind.  

På trods af de alvorlige problemer på handicapområdet og de deraf store konsekvenser for Danmark som samfund, herunder samfundsøkonomisk, er området fortsat uansvarligt nedprioriteret både politisk og økonomisk og uden udsigt til reelle forbedringer. Et eksempel på dette var, da et flertal i Folketinget stemte imod inkorporering af FN’s Handicapkonvention i dansk lovgivning den 3. juni 2021. Situationen er så alvorlig, at #enmillionstemmer har set sig nødsaget til at bede om hjælp fra internationale myndigheder, når de  danske myndigheder fortsat ignorerer problemernes omfang uagtet adskillige henvendelser over mange år.

Tilbage i juli 2020 skrev Monica Lylloff i et blogindlæg:

"Der er brug for en hær af advokater, der vil kæmpe denne kamp for og med mennesker med handicap og deres pårørende om retssikkerhed i vores allesammens vel-færdssamfund, så der kan blive gjort op med lovløsheden og magtfordrejningen." 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak