Skrevet af Caroline Bjelke


Jurastuderende kan allerede nu sende en ansøgning ind om optag i 2020 på Deloittes ”solicitor uddannelse”, som er en ny uddannelse, der skal uddanne advokater i England. Uddannelsen fungerer som et tre-årigt trainee program, som er udviklet i samarbejde med University of Law, og som til forveksling ligner det forløb, som fuldmægtige går igennem før de kan kalde sig advokater. 

Hos Advokatsamfundet ser man med bekymring på det nye uddannelsesprogram. Ifølge afdelingschef hos Advokatsamfundet Lars Økjær Jørgensen kan det risikere at gå på kompromis med advokatstandens uafhængighed, hvis man gav mulighed for lignende tiltag herhjemme, for det kan betyde en forringelse af retssikkerheden.

”Advokatsamfundet arbejder for retssikkerhed herunder en uafhængig advokatstand. En vigtig forudsætning for at have et retssamfund er, at advokater kan udføre deres arbejde uafhængigt af andre interesser end klientens. Derfor er advokater underlagt en helt særskilt regulering samt nogle vigtige uddannelseskrav for at kunne blive advokat”, siger han.

Michael Castle, managing partner for Deloitte i England, mener derimod, at den nye uddannelse vil kunne overgå den uddannelse, som konkurrerende advokatvirksomheder tilbyder, eftersom den tilbyder jurastuderende en mere afrundet oplevelse af arbejdet med professionelle ydelser.

"Vi ønsker at udvide adgangen til erhvervet og gøre det så inkluderende som muligt. Det her er derfor en fantastisk mulighed for håbefulde advokater at tjene virksomheden mens de er under uddannelse, og det vil styrke deres kompetencer ud over det rent juridiske arbejde”, udtaler han til The Law Society Gazette I England.

Ved University of Law ser man det som en mulighed for de studerende, for at få en mere hands-on juridisk uddannelse. Professor Andrea Nollent udtrykker begejstring for samarbejdet.

"Det har altid været enormt vigtigt for os at pleje den næste generation af unge talenter. […] Vi er nu i stand til at samarbejde med førende virksomheder som Deloitte for at fortsætte vores mål om at give en mere praktisk juridisk uddannelse”.

 

Vigtigt at skelne mellem advokaters og revisorer

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Deloitte i Danmark, om de ligeledes påtænker at lancere et lignende initiativ. Dog mener Advokatsamfundet ikke, at det ville være smart – heller ikke i en dansk sammenhæng – at lægge den fremtidige advokatstand i revisionsbranchens hænder.

Revisorer er sat i verden for at være offentlighedens tillidsrepræsentant og har derfor det stik modsatte sigte af advokater

”Hvis revisorer skulle uddanne advokater i Danmark, ville det bryde grundlæggende med det princip vi bygger vores retsstat på nemlig, at advokatstanden er helt uafhængig af andre interesser end klientens”, udtaler Lars Økjær Jørgensen og supplerer:

”Revisorer er sat i verden for at være offentlighedens tillidsrepræsentant og har derfor det stik modsatte sigte af advokater. Revisorer kan i en rådgivningssituation repræsentere begge parter uden at overtræde nogle regler, og det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, hvad det ville medføre for retssikkerheden, hvis man f.eks. i samme sag er forsvarer samtidig med, at man arbejder for anklagemyndigheden. Uddannelsen af nye advokater er i den danske retsplejelov lagt i hænderne på Advokatsamfundet, og det er ikke tilfældigt.”

Uddannelsen er i første omgang til solicitors, der i engelsk kontekst er advokater, der må yde juridiske rådgivning, men altså ikke fører retssager ved domstolene. Skal man have det, skal man i England have titlen barrister.

Del

Deloitte i England vil uddanne sine egne advokater


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak

Seneste nyheder