30. september 2020 - Portræt

"Den mest omfattende krise i min karriere"


”Juraen har givet mig så mange muligheder og gør det stadigvæk,” lyder det fra administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, der i øvrigt i øjeblikket gør alt hvad han kan for at holde hovedet koldt i en branche, hvor de fleste har mistet deres eksistensgrundlag.

Tekst: Ulla Oppermann Blankholm


Billedet: Administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening Lars Thykier. 

 

”Jeg har aldrig været med til så ufuldstændigt et lovgivningsarbejde som det, der er foregået inden for vores område under Covid-19. Lovene blev i begyndelsen udarbejdet på meget kort tid, oftest på få dage. De udfordringer vi havde, især i begyndelsen med korte frister, viser værdien af det normale lovgivningsarbejde og den tid, som bliver brugt på udvalgsarbejde, høringer og folketingsdebatter. Politikerne måtte for eksempel lave den første lovpakke om, fordi den var forkert i forhold til, hvad der var praktisk muligt og ønsket af Folketingets partier.”

 

Koldt vand i blodet

Covid-19-tiden omtaler Lars Thykier som den mest omfattende krise i sin karriere, hvor medlemmerne grundlæggende har mistet deres eksistensgrundlag. Tidligere katastrofer som tsunamien i Asien og 9/11 satte også en bremse i rejseaktiviteten fra den ene dag til den anden, men den her situation er anderledes ifølge den administrerende direktør, fordi den strækker sig så langt og omfatter hele verden.

”Der gælder det om at holde hovedet koldt og alligevel trække på sin erfaring, som for mig blandt andet indebærer, at man skal sørge for at holde tingene adskilt og ikke arbejde med det hele på en gang. Du er nødt til at prioritere i arbejdsopgaverne, og når du kommer med løsningsforslag, skal der være fremtidsperspektiv i dem,” siger Lars Thykier og fortsætter:

Han fortæller, at perioden under Covid-19 har været meget belastende for alle involverede, og at udfordringerne for blandt andre rejsebranchen må forventes at fortsætte mange måneder endnu.

Jeg har aldrig været med til så ufuldstændigt et lovgivningsarbejde som det, der er foregået inden for vores område under Covid-19

Det bringer os næsten uundgåeligt til spørgsmålet om, hvorvidt han kan lade arbejdet ligge i fritiden.

”Ja da! Men min familie vil nok påstå, at jeg har svært ved at lade den bærbare stå. Hvis man er engageret er det sgu svært ikke at forholde sig til tingene undervejs, og det er ikke nødvendigvis mellem 9 og 16, så på den måde påvirker mit arbejde mig vildt meget. Vi er en kendt branche i offentligheden, og vi kan bruges som informationskilde, for eksempel når verden lukker ned, og det skal vi også. Jeg har intet imod at arbejde på den måde. Du kan jo heller ikke time et jordskælv til kun at indtræffe mandag til fredag mellem 9 og 16.”

 

Mest til lange træk

To arbejdspladser på 39 år: Det er næsten overflødigt at nævne, at Lars Thykier er til det lange seje træk. Til at gå I dybden og få ting gennemført.

”Når jeg tænker over mit arbejdsliv – og I øvrigt også over mit privatliv – så kan jeg godt lide faste holdepunkter. Der sker ikke nødvendigvis verdensrevolutioner hver anden dag, men det er heller ikke dødssygt,” siger Lars Thykier og tilføjer, at det kan lyde som om, at han har været ekstremt målrettet I sin karriere – det er dog ikke hele sandheden.
Han blev student I 1977, men blev først færdig som jurist I 1990 – 13 år efter – blandt andet fordi verden skulle udforskes, og fordi der I den periode kom to små børn til med den kone, han stadig er gift med I dag, som han bemærker med henvisning til det lange seje træk. Senere kom endnu et barn til, og I løbet af de mange studieår arbejdede han for SAS I forskellige stillinger: Fra 1981 til 1990 var han reelt deltidsmedarbejder to steder I SAS: I det ene job lastede han fly I Københavns Lufthavn – og I det andet arbejdede han som kvalitetsudviklings-konsulent og med kontrakter og havde juraen inde under huden der.

”Det var meget fysisk at laste fly, og det skulle gå hurtigt, så flyet var klar til afgang til tiden. Hver gang. Det var en helt anden måde at arbejde på end alt andet, jeg tidligere havde prøvet og også senere er kommet til at prøve kræfter med. Det var meget tilfredsstillende at afslutte jobbet ved hver flyafgang, og jeg havde fantastiske lastekolleger og en utrolig dynamisk arbejdsplads, og det er vel mit bedste job nogensinde,” fortæller Lars Thykier, der alligevel valgte den juridiske vej fremfor de små lastrum, da han stod med sit eksamensbevis I hånden.

Han var derfor allerede ansat hos SAS, da han fik sit første job dér efter sin sidste eksamen.
”Det var spændende at få lov til at arbejde med et juridisk område, hvor der ikke var så meget viden I SAS dengang. På det tidspunkt lavede man I nogen sammenhænge nærmest en aftale på en serviet, og så fløj man,” lyder det fra Lars Thykier, der med SAS’ indtræden I Star Alliance fik rigeligt med nye juridiske udfordringer, som han siger.

 

Flere håndteringer af kriser

De mange år i SAS involverede også perioden efter 11. september 2001 og flyulykken i Milano i oktober 2001, hvor han i sidstnævnte tilfælde arbejdede med håndteringen af ulykken og efterfølgende med de pårørende, der mistede deres familie i flyulykken. Kort tid efter ulykken i Milano, i august 2002, begyndte han i Danmarks Rejsebureau Forening, hvor han til at starte med havde et stort fokus på rejsegarantifondsloven, som det hurtigt viste sig skulle laves om og på den retssag om rejsebureauernes ret til provision, som blev indledt kort efter, at han startede hos Danmarks Rejsebureau Forening.

”Det var spændende øvelser, som i begge tilfælde var nødvendige. De har samtidig lagt basen for meget af DRF’s efterfølgende arbejde,” siger Lars Thykier og tilføjer, at han i Danmarks Rejsebureau Forening stort set har været hele det juridiske pensum igennem: Aftaleret, persondataret, procesret, personalejura, EU ret, forsikringsret og meget andet.

Han synes, det er fantastisk at kunne beskæftige sig med så mange områder af juraen, selv om det også kan være irriterende at blive ”generalistjurist,” som han siger. Der er fire jurister ansat i rejsebureauforeningen, og de har delt de største områder op imellem sig, hvor Lars Thykier blandt andet tager sig af luftfartsret.

”Som interesseorganisation kan du ikke sige nej, hvis der er noget, som pludselig rammer branchen. Forrige år var det de nye krav til brug af kreditkort og salg af rejseforsikringer, hvor vi havde udfordringer med flere forskellige direktiver. Områderne var ikke nogle, vi havde arbejdet med så meget før – men det kom vi til,” siger han og nævner, at Danmarks Rejsebureau Forening som alle andre organisationer var meget aktiv, da persondataforordningen blev indført – og at der ikke er det ministerium, som Danmarks Rejsebureau Forening over tid ikke har været i kontakt med.

 

Vejen ind og væk

Hans stedfar var jurist, og hans far læste jura, så det var ikke fjernt, at hans levevej skulle trædes ad den juridiske sti. ”Juraen har båret mig igennem livet. Aftaler, kontrakter og regler er noget af det, der bærer vores samfund, og det er skønt at være en del af,” mener Lars Thykier.

Og den 62-årige direktør har ingen planer om pension foreløbig.

”Lige nu står jeg midt i en voldsom omstruktureringsproces, og det ville føles som at løbe af gårde, hvis jeg stoppede nu. Man kan spørge sig selv om, hvornår vi er tilbage til det normale – eller rettere det nye normale – for det bliver nok aldrig helt, som det var – men jeg vil skyde på, vi er på vores nye niveau om to-tre år. Fedt, hvis det går hurtigere end det, men jeg har ikke planer om at skulle andet de næste år. Jeg har en vigtig opgave her, der skal løses, hvis ellers DRF’s bestyrelse vil have mig,” lyder det fra Lars Thykier.

Det var meget fysisk at laste fly, og det skulle gå hurtigt, så flyet var klar […] det var meget tilfredsstillende at afslutte jobbet ved hver flyafgang

Den langvarige indsats i direktørstolen fortsætter. Lige som de andre hverv i hans liv:

Igennem mange år har han været frivillig leder i flere tennisklubber, været formand for bestyrelsen for en privatskole igennem næsten 13 år og desuden været formand for musikfestivalen ”Musik i Lejet” i to år, og hvor han siden 2019 har været næstformand – og hvor han også har været frivillig i en del år.

 

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak