27/09/2017 -

Er LegalTech bare endnu et buzzword?


LegalTech er fremtiden for danske advokatvirksomheder. Det mener CEO og founder hos Legaldesk.dk, Simon Eklund.

Simon Eklund, CEO hos Legaldesk.dk


LegalTech er et begreb, der så småt begynder at vinde indtog i Danmark. Dette bliver både bragt op som begreb, når man taler om en udfordring til de etablerede advokater og når man taler om, hvordan advokatbranchen vil kunne klare kæmpe sagskomplekser på et splitsekund med kunstig intelligens. Men er LegalTech ikke bare endnu et buzzword, der bliver anvendt inden for iværksætter- og innovationsmiljøet uden den store substans? Det er ikke min opfattelse. LegalTech er et begreb, der skal tages seriøst af såvel advokater såvel som andre der leverer juridiske ydelser.

Legal technology eller LegalTech bliver anvendt om teknologi (herunder software) til at levere juridiske ydelser. Legaltech er altså en betegnelse, der favner meget bredt. Det betyder, at LegalTech omfatter løsninger, der udfordrer advokaterne ved at tilbyde alternativer til den traditionelle advokatydelse, såsom Legaldesk.dk. LegalTech omfatter dog også løsninger, der har til formål at hjælpe advokaterne med at levere juridiske ydelser bedre eller mere effektivt, hvilket favner fra mere juridiske informationssystemer som f.eks. Karnov til løsninger, der bruger kunstig intelligens til at finde domme eller rådgive klienter om juridiske områder.

Legal technology eller LegalTech bliver anvendt om teknologi (herunder software) til at levere juridiske ydelser. Legaltech er altså en betegnelse, der favner meget bredt. Det betyder, at LegalTech omfatter løsninger, der udfordrer advokaterne ved at tilbyde alternativer til den traditionelle advokatydelse

LegalTech er et forholdsvis nyt begreb i Skandinavien, men der er klare indikationer fra blandt andet USA på, at LegalTech vil nyde en stadig større relevans og udbredelse. Over de sidste fem år er der investeret over 750 millioner dollars i LegalTech i USA, ligesom der ifølge en rapport fra Reuters er sket en global stigning på 484 % i patent-ansøgninger inden for LegalTech.

Der er flere store LegalTech-virksomheder i USA, der er blevet etablerede markedsaktører, herunder RocketLawyer, hvor Google Ventures foretag en større investering i 2011. Der er også LegalZoom, der allerede i 2011 var ansvarlig for 20 % af selskabsstiftelserne i Californien, der vel og mærke er verdens 6. største økonomi. Begge er eksempler på LegalTech, der udfordrer den etablerede advokatbranche.

Der er dog lige så mange - hvis ikke flere - eksempler på LegalTech, der kan understøtte den traditionelle advokatbranche. Det er også her, hvor der selvsagt er en større opbakning fra advokatbranchen og de etablerede spillere. Denne støtte ses bl.a. i opblomstringen af såkaldte acceleratorprogrammer (strukturerede forløb for start-ups med undervisning, mentor-ordning og muligheden for tidlig finansiering) drevet af veletablerede internationale aktører såsom Allen & Overy og LexisNexis, der er en af de førende amerikanske udbydere af juridisk information. Herhjemme er vi også begyndt at se en større interesse for LegalTech, hvilket også ses med det første LegalTech Hackathon afholdt af Danske Advokater sammen med flere førende advokatvirksomheder.

 

LegalTech skal tages seriøst

På baggrund af LegalTechs momentum og de store markedsandele, som det erobrer i udlandet samt de tendenser vi også begynder at se herhjemme, er det min opfattelse, at LegalTech må tages seriøst. Men skal LegalTech så anses som en hjælpende hånd til at drive endnu bedre og endnu mere effektive advokatforretninger, eller som en trussel, der vil stjæle arbejdsopgaver og markedsandele fra advokaterne?

LegalTech bør tages seriøst som noget, der er kommet for at blive, hvilket betyder, at man som advokat skal tage den konkurrence, som LegalTech medfører seriøst

Svaret er nok begge dele. LegalTech medfører allerede nu konkurrence til flere standardiserede juridiske opgaver, hvilket kun må forventes vokse i takt med at LegalTech-branchen modnes, hvilket vi også oplevet hos legaldesk.dk med voksende interesse og vækst. Det danske markeds størrelse og karakter kan muligvis medføre en vis beskyttelse fra internationale aktører, men vi ser allerede flere nationale aktører træde ind på markedet.

LegalTech vil dog også medføre flere redskaber til den etablerede advokatbranche, der gør den i stand til at løse eksisterende opgaver bedre, såsom igennem machine learning, men også til at løse nye opgaver ved brug af teknologi, såsom compliance også kendt som RegTech.

LegalTech bør tages seriøst som noget, der er kommet for at blive, hvilket betyder, at man som advokat skal tage den konkurrence, som LegalTech medfører seriøst, men også investere tid og energi i de muligheder, som LegalTech kan bidrage med til ens forretning.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak