31. maj 2022 - Klima

Finland skal være klimanegative ved lov


Det finske parlament stemte i sidste uge ja til et lovforslag, der juridisk forpligter Finland til at blive et grønt forgangsland og allerede i 2040 være klimanegative. Hvis loven signeres af præsidenten, vil den være den første af sin slags i verden.

Tekst: Rasmus Hylleberg


Onsdag i sidste uge stemte det finske parlament ja til en historisk lov, der juridisk binder Finland til at arbejde sig hen mod klimanegativitet allerede i 2040, mens landet skal være komplet klimaneutrale i 2035

Det skriver mediet Protocol.com.

Loven er den første af sin slags på verdensplan, og hvis den signeres af den siddende præsident, vil den være historisk. Særligt fordi Finland er dybt afhængige af fossile energikilder.

Men også fordi landet med den nye lov tager helt nye skridt i retning af bindende løfter om at minimere udledningen af CO2, sammenlignet med bl.a. Danmark, hvor de lovede reduktioner udelukkende beror på hensigtserklæringer og altså ikke er juridiske bindende.

Ifølge Protocol.com vurderer eksperter, at Finland er nødt til at finde store dele af sine reduktioner gennem det såkaldte 'carbon removal', altså hvor man suger CO2 ud af luften, hvis man skal i mål. 

I Danmark har man tidligere diskuteret behovet for at skrive klima ind i lovgivningen. Markante erhvervsledere og virksomheder som Ørsted, BCG, Grundfoss og Vestas er endda gået sammen i fonden Grøn Grundlov, der aktivt arbejder for at skabe en ny grundlov, hvor klimaet er skrevet ind. 

Andre mindre lande som Bhutan og Surinam er allerede klimanegative.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak