Skrevet af Mathilde Skov Jensen - Foto: Rasmus Lehmann Hylleberg


”Ved du, hvornår den nye ferielov træder i kraft?”. Sådan lyder første spørgsmål i en online ferielovstest, som Horten netop har lanceret. Ferielovstesten er målrettet alle, der sidder med personaleadministration, og meningen med testen er at sikre, at virksomheder er klar på reglerne for den nye ferielov. Loven træder først i kraft den 1. september 2020, men allerede fra 1. september i år bliver overgangsreglerne for loven indfaset, og det betyder, at virksomhederne allerede nu skal have styr på compliance i forhold til de nye regler.

Den nye ferielov introducerer begrebet samtidighedsferie, som vil sige, at man ikke som nu kan risikere at skulle vente op til halvandet år, før man kan holde betalt ferie. Det er især en fordel for nyuddannede, som kan holde ferie, lige fra de træder ind på arbejdsmarkedet. Med den nye lov optjener man lidt over to feriedage om måneden, og de feriedage kan man bruge allerede fra måneden efter. Man kan også bruge dem på forskud og fordele dem over 16 måneder frem for kun over et år som ved den eksisterende ferielov.

Denne fleksibilitet giver et sammenfald af ferie ved overgangen fra den gamle til den nye lov. Og derfor er der lavet en overgangsordning, så man undgår, at danskerne har dobbeltferie, altså ti ugers ferie, når Danmark i 2020 overgår fra den gamle ferielov til den nye. I praksis betyder det, at man som lønmodtager fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020 optjener ferie som indefryses til en opsparing. Den opsparing får hver enkelt så udbetalt, når man går på pension. For arbejdsgiverne medfører overgangsordningen et valg om, hvorvidt virksomheden selv skal stå for indefrysningen af den optjente ferie, eller om den skal indefryses i en fond under Lønmodtagernes Dyrtidsfond, LD.

På den måde er der flere ting, der ændres med den nye ferielov og overgangsordningen – og også flere ting at have styr på. Og det er både den nye ferielov og overgangsordningen, man testes i, hvis man tager Hortens ferielovstest. Med det nye digitale værktøj kan Horten følge Gorrissen Federspiel, som i sidste uge introducerede HR-chatbotten HuRa, Human Resource Assistant. I samarbejde med revisorgiganten KPMG har Gorrissen udviklet HuRa, som er et IT-værktøj, der på samme måde som Hortens ferielovstest skal besvare tvivlsspørgsmål i forhold til den nye ferielov og overgangsreglerne.

Del

Horten lancerer nyt digitalt værktøj til test af reglerne for den nye ferielov


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak