20. januar 2022 - Frankrigs præsidentvalg

Louvre: ”i strid med loven om ophavsret og intellektuel ejendomsret”


Det berømte franske museum Louvre overvejer at lægge sag an mod den franske præsidentkandidat og leder for det højreradikale parti Rassemblement National, Marine Le Pen, efter hun optog en kampagnevideo foran den ikoniske glaspyramide ude foran museet.

Tekst: Sara Moss Hesse


Billedet: screenshot af kampagnevideoen fra 15. januar på Rassemblement Nationals, National Samlings, hjemmeside.  

 

Valgkampen til Frankrigs præsidentvalg i april spidser til, og nu er det store franske museum Louvre også blevet fanget i striden. Det sker efter, at præsidentkandidaten Marine Le Pen i starten af januar optog en kampagnevideo foran museet.

Ifølge Berlingske skriver flere medier, at Louvre forlanger, at Marine Le Pens kampagnevideo fjernes, fordi museet ikke ønsker at blive identificeret med et politisk parti og dermed miste sin uafhængighed.

Louvre mener, at videoen er optaget uden tilladelse og er ”i strid med loven om ophavsret og intellektuel ejendomsret”, som en talsmand skriver til nyhedsbureauet Bloomberg, hvorfor de overvejer at anlægge sag mod Le Pen.

En talsmand for Marine Le Pen har dog udtalt, at det ikke er nødvendigt med en tilladelse fra Louvre, så længe der ikke er tale om optagelser til kommercielt brug.

 

Louvre-deklarationen

Videoen blev offentliggjort d. 15. januar på partiets hjemmeside med titlen ”Déclaration Du Louvre”. I videoen optræder Le Pen foran glaspyramiden, hvor hun blandt andet fortæller om museet, som ifølge hende symboliserer fransk storhed, og hun omtaler Louvre som Frankrigs arkitektoniske, historiske og kulturelle hjerte.

Men videoen er også en hilsen til den siddende præsident i Frankrig, Emmanuel Macron, som optog sin sejrstale samme sted, efter han vandt præsidentvalget i 2017. I videoen kritiserer Le Pen blandt andet Macron for ikke at have opfyldt sine valgløfter og for at have svigtet sine landsmænd.

Louvre lagde dengang ikke sag an mod Macron, fordi museet angiveligt var bange for at lægge sig ud med præsidenten, skriver Berlingske.

Rassemblement National, der tidligere hed Front National, beskriver sig selv som et patriotisk og nationalistisk parti, og Marine Le Pen er da også kendt for sin hårde og aggressive nationalistiske retorik.

Videoen er blandt andet et forsøg på at skabe et mere statsmandsagtigt og roligt image af Le Pen, som er udfordret af Macron, men som også er blevet overhalet højre om af den stærkt islamkritiske præsidentkandidat Éric Zemmour.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak