Skrevet af Rasmus Lehmann Hylleberg - Foto: Andrea Raffin / Shutterstock.com


Flere steder i verden bliver uskyldige mennesker dømt for at udleve deres seksualitet, at berette om myndighedernes brud på menneskerettigheder eller uretfærdigt behandlet, fordi de har det forkerte køn.

Det er begrundelsen bag skabelsen af TrialWatch - et nyt projekt, der har til formål at monitorere retssale i flere udviklingslande og indberette brud på basal retsikkerhed og menneskerettigheder. Projektet har til formål at komme ulovlige retssager til livs i de lande, hvor retssystemet styres af diktatoriske eller autokratiske principper, som går på kant med internationalt ratificerede aftaler og konventioner.

Bannerfører på projektet er ingen ringere en George og Amal Clooney, der med The Clooney Foundation for Justice har investeret massivt i projekter, der søger at skabe lighed for loven. Mens George Clooney er mest kendt for sine mange filmroller er Amal Clooney britisk uddannet advokat med speciale i menneskerettigheder.

 

Fokus på marginaliserede grupper

Ifølge legaltechnews.com lancerede 'The Clooneys' det nye projekt på Colombia Law School onsdag. Og projektet er ambitiøst. Ægteparret har i projektet fået støtte af bl.a. det amerikanske advokatsamfund (American Bar Association (ABA)) mens også Microsoft er med, hvor 20 ingeniører har arbejdet fuldtid på at udvikle en app, som observatører kan have med i retssale.

Tesen fra George og Amal Clooney er, at det i alt for mange udviklingslande er for nemt at slippe afsted med uretfærdig behandling af kvinder, journalister og LGBT-personer i retssale. Projektet har derfor til formål at gøre det lettere at dokumentere de tilfælde, hvor disse grupper dømmes uretmæssigt hårdt eller hvor de ikke får en fair rettergang.

Ifølge en pressmeddelelse fra The Clooney Foundation for Justice
har TrialWatch-app'en en brugergrænseflade, hvor man som observatør kan indsamle data og dokumenter fra retssalen, og dernæst uploade det i en cloud, hvor juridiske eksperter herfra kan gennemgå og vurdere retssagens forløb og udarbejde en retfærdighedsrapport.

Dernæst vil det, hvor det er nødvendigt og muligt, blive fulgt op med juridisk bistand for at hjælpe en sagsøgt med at forfølge retsmidler i regionale eller internationale menneskerettighedsdomstole.

Del

Microsoft, ABA og Clooney-familien går sammen om digitalt værktøj, der skal overvåge retssale i hele verden


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak

Seneste nyheder