Skrevet af Caroline Bjelke


”Vi har mistet trivslen i jagten på fagligheden. Det er det, vi vil gøre op med”, fortæller Sabba Mirza, der med initiativet My Law Story vil ændre på nogle af de traditionelle rammer der, ifølge hende, ellers har været dominerende i branchen.

Sabba Mirza er ansat som postdoc ved RUC og er lige blevet udnævnt som lægdommer for anden gang ved Københavns byret. Og så er hun stifter og direktør på ”My Law Story” som hun fik ideen til for et år siden.

I løbet sommeren 2018 får Sabba så mange henvendelser fra studerende, at hun ikke kan besvare dem alle. De skriver til hende, at de er bekymrede for at starte på studiet igen efter et stressende tidligere semester. Det gør, at hun for alvor forstår omfanget af behovet for eksplicit fokus på trivsel.

”De studerende skriver til mig, hvad jeg har af gode råd for at kunne komme igennem det her studie – hvad jeg har gjort, og hvordan det er lykkedes for mig. Så jeg aftaler at mødes med et par stykker af dem, men der kommer bare flere og flere”, fortæller hun. Her går det op for hende, at hun må skabe et fællesskab, et hjerterum, hvor de studerende kan mødes og snakke om de her ting.

 

My Law Story

”Vi ønsker at forbedre studie- og arbejdsglæden blandt jurastuderende og jurister”, står der på hjemmesiden Mylawstory.org, som i dag er et af de konkrete resultater af Sabbas mission. Og der er selvfølgelig også en Facebookside, hvor initiativet, som Sabba beskriver som et videndeling og samtalerum, informerer og indkalder til samtalebegivenheder. 

Navnet til initiativet, fortæller Sabba Mirza, kommer af ”my love story” – hendes kærlighedshistorie til juraen og juraens verden, som hun gerne vil værne om.

Det hele startede med en studenterforening og nogle YouTube-videoer, hvor Sabba Mirza interviewer nogle advokater om deres jurahistorie: hvordan de er kommet dertil, hvor de er, og hvilke udfordringer, der har været undervejs – det hun kalder ’The personal talk’.

Det, at de åbner op om deres sårbarheder, håber vi, kan komme til at åbne op for en ny slags samtale også ude på arbejdsmarkedet

I dag er My Law Story en blevet et selvstændigt startup, der også rummer andre features: ’The legal talk’, ’Digital legal learning’ og ’Stud. Jur. Life’, hvor de formidler undervisning, laver dokumentarfilm og diskuterer forskning. Fælles for dem er, at de skal øge trivslen og nedsætte stessniveauet blandt de studerende og færdiguddannede jurister og advokater.

”Det er næppe særlig gavnligt allerede at være presset fra studietiden, når man kommer ud på arbejdsmarkedet, grundet forventningerne til arbejdslivet forude”, fortæller hun og henviser til de undersøgelser, der eksisterer på området, som alle tegner et billede af manglende fokus på trivsel og et forhøjet stressniveau. Trivselsundersøgelsen på jurastudiet på KU viste i år, at omkring halvdelen af de studerende oplever stresssymptomer i hverdagen.

Det ville klæde branchen rigtig meget, hvis vi lige kunne slappe lidt af. Bare en lille smule

”Det ville klæde branchen rigtig meget, hvis vi lige kunne slappe lidt af. Bare en lille smule ”, siger hun.

 

Sårbarhed i centrum

Ombudsmanden, Jørgen Steen Sørensen, var den første gæst, som My Law Story inviterede til at tale for de studerende. Udover at være et stort navn at hive ind, var han interessant, fordi man ikke lige umiddelbart kunne finde informationer af mere personlig karakter om ham på nettet, fortæller Sabba Mirza.

“Det var superinteressant at kunne komme bagom alt det, man ellers kunne læse om ham. At kunne få et indblik i, at han også har haft svære perioder og har skullet træffe svære valg”, fortæller hun og fortsætter:
“Og det har faktisk gjort indtryk på mig, at det er sådan ved alle vores talere. Vi kan have en idé om, at folk går og har de her perfekte liv, men når vi går i dybden, så viser der sig et andet billede, hvor de kan sidde med nogle meget personlige historier og svære valg”.

Efterfølgende har blandt andre Jacob Scharf, Stine Bosse og Trine Baumbach også fortalt deres “law story”, hvor de åbner op om de ting, der har været svært gennem årene, hvad der var nemt, og hvilke valg de har måttet tage for at nå dertil, hvor de er i dag. Og det betyder noget, at det er så store navne, der vælger at fortælle deres historie, forklarer Sabba Mirza. Både fordi man kan vise en udvikling gennem nogle år og henover nogle stadier i karrieren, hvor de studerende så kan reflektere over deres egen situation. Men også af en anden årsag:

”De her mennesker er rollemodeller – ikke kun for de studerende, men også for folk ude i branchen. Det, at de åbner op om deres sårbarheder, håber vi, kan komme til at åbne op for en ny slags samtale også ude på arbejdsmarkedet ”, fortæller hun, og fortsætter:

”Det skal være ok at sige ”det går lidt for hurtigt. Nu kan jeg ikke følge med. Jeg har det lidt svært for tiden, så kan jeg få noget hjælp. Vi bliver nødt til at finde en anden måde at få alle til at fungere godt i det her miljø på”.

 

Samtalen rykker ind på arbejdspladserne

Visionen er at nå endnu bredere ud med budskabet, hvorfor de også har etableret et samarbejde med flere juridiske virksomheder - herunder Gorrissen Federspiel, Lederne og Dansk Industri, som gør, at de i fremtiden kan have en mere direkte kontakt med de advokater og jurister ude på arbejdsmarkedet. 

"Ideen er, at man så kan flytte de personlige samtaler ud på arbejdspladsen, hvor de får lov til at invitere alle deres ansatte med til arrangementet, hvor vi vil invitere nogle studerende med. På den måde åbner vi for muligheden at diskutere trivslen i branchen i fællesskab".

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak