Tekst: Cecilie Uhre19. august 2020 - Bestalling

Norge vil stramme reglerne for ejere eller ledere af advokatfirmaer


Med et nyt lovforslag, der netop er sendt til høring, vil regeringen i Norge sørge for, at ejere og ledere uden advokatbevilling i advokatfirmaer har hæderlig vandel. Det skriver det norske nyhedsmedie VG.no.


Billedet viser udsnit af VG-artiklen, hvor det er den norske justitsminister, Monica Mæland, der præsenteres på fotografiet i toppen af artiklen. 

I Norge skal advokater leve op til et vandelskrav, altså et krav om et vist omdømme, men det skal ejere og ledere af advokatfirmaer ikke.

Det vil den norske regering nu lave om på. De har fremsat et lovforslag, der skal sørge for, at både ledere og ejere af advokatfirmaer, der ikke har advokatbevilling, lever op til et krav om omdømme. Det skriver VG.no.

”Det er viktig for meg at vi har en advokatbransje som folk har tillit til. Departementet foreslår derfor et vandelskrav for eiere og personer i ledelsen i advokatfirmaer som ikke er advokater”, siger justits- og beredskabsminister i Norge Monica Mæland til VG.no.

Sagen vakte debat. Og både Peter Frølich (H), der er en del af justitskomitéen i Norge samt Merethe Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, talte for strengere krav til ejere og ledere i advokatfirmaer.
Nu er der så blevet fremsat et lovforslag, hvori det fremgår, at ejere og personer i ledelsen i et advokatfirma uden advokatbevilling skal have et hæderligt omdømme og ikke må anses for usikre.

”Et av de sentrale spørsmålene i arbeidet med ny advokatlov er hvem som skal kunne eie og sitte i styret i advokatforetak. Både hensynet til advokaters uavhengighet og tilliten til bransjen tilsier at det bør stilles strenge krav,” mener justisministeren ifølge VG.no.

Helt praktisk vil regeringen med lovforslaget have at personer, der skal lede eller eje et advokatfirma, fremlægger en politiattest.

I det norske forslag til lovteksten, står der ifølge VG.no, at ’ «eiere, styremedlemmer, daglig leder og andre som faktisk deltar i ledelsen av et advokatforetak må ha hederlig vandel og må ikke anses uskikket til å være eier eller inneha stillingen eller vervet.»

Ifølge høringsnotatet skal både strafbare forhold begået som privatperson såvel som i forbindelse med professionel praksis eller forretningsaktivitet spille ind, når en persons hæderlige vandel skal bedømmes i forbindelse med ejer- eller lederskab i en advokatvirksomhed.

Lovforslaget skal være en del af en ny lov om advokater, som ministeriet arbejder på. I 2015 forlagde advokatudvalget en rapport for Stortinget i Norge, men spørgsmålet vedrørende ejere og ledere var ikke en del af rapporten på det tidspunkt.

I høringsforslaget lyder det dog også, at Advokatlovutvalget anbefaler, at den nuværende ejerstruktur bliver kigget efter i sømmene, så det ligesom i Danmark kun er interne advokater, som kan eje advokatvirksomheder, jf. høringssvaret som findes HER. 

K-News har kontaktet Advokatsamfundet for at få en kommentar på, hvordan de forholder sig til lovforslaget. 

Del

Norge vil stramme reglerne for ejere eller ledere af advokatfirmaer


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak

Seneste nyheder