10. juni 2021 - EU-afgørelsen

Ny afgørelse fra EU: Grænsehandel kan ikke fritages for pant


Dansk Erhverv har netop fået medhold i en principiel sag om fritagelse af pant på de drikkevarer, som sælges fra tyske detailbutikker i til danske kunder ved grænsen. Afgørelsen glæder Dansk Erhverv, der længe har fundet uligheden i grænsehandlen problematisk.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


 "Der er pant-breaking ovre hos EU-Domstolen".

Sådan skriver Altingets EU-korrespondent Rikke Albrechtsen på Twitter, efter EU-Domstolen i dag har givet Dansk Erhverv medhold i en anke ført mod EU-Kommissionen.

Dansk Erhverv havde tilbage i 2019 klaget over en beslutning fra EU-Kommissionen, der har fritaget de to tyske delstater Slesvig-Holsten og Mecklenburg-Vorpommern fra at påføre pant på emballage til drikkevare. Og det på trods af, at man i resten af Tyskland ellers har et fungerende pantsystem.

Og det er altså den beslutning, som EU-Domstolen nu har omgjort. 

Med afgørelsen skal Kommissionen nu se på beslutningen igen, hvor de tager rettens afgørelse til efterretning.

Hos Dansk Erhverv er man glad for afgørelsen.

”I Dansk Erhverv har vi gennem årrække kæmpet denne sag, som skaber en mærkbar ulige og urimelig fordel for de tyske grænsebutikker og et kæmpe stort miljøsvineri. Det er lovpligtigt for alle tyske butikker at opkræve pant på dåser – og den lov gælder i hele Tyskland. Så det er absurd, at det overhovedet finder sted og har gjort det i 18 år. Vi bruger alle redskaber i værktøjskassen til at bekæmpe den absurde situation. EU-Rettens vurdering af vores klage hælder EU-Kommissionen ned af brættet. Vi skal vi nærlæse konklusionerne, og se hvordan det stiller os, men det her er et klart signal om, at der er noget i det tyske system, som skal undersøges nærmere og det tyder på, at der er regler, der ikke bliver overholdt” siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef for detailhandel i Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Hvad afgørelsen konkret kommer til at betyde for prissætningen af drikkevarer for danske kunder på den anden side af grænsen vides endnu ikke.

Del denne artikel

Hold dig opdateret

Få klar besked om nye artikler og podcasts direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig - og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak