Skrevet af Rasmus Hylleberg


En af de mest ambitiøse bogprojekter om legaltech nogensinde.

Sådan beskriver den svenske legaltech-ekspert og journalist Frederik Svärd den netop udgivede bog 'Legal Tech - A practitioners guide' på sin blog Legaltech.se.

Sammen med mere end 50 forfattere fra hele verden giver bogens hovedforfatter, Markus Hartung, der til dagligt leder Bucerius Center on the Legal Profession i Hamborg sit bud på, hvor vi på globalt plan står i forhold til juridisk disruption og implementering af legaltech. Ud fra konkrete eksempler, cases og forskeres egne beretninger er ønsket at give et samlet overblik over, hvordan man på verdensplan arbejder med legaltech, og hvad det har af betydning for de juridiske markeder rundt omkring.

 

Fra pyramide-ledelse til projekt-raketter

Tilbage i 2015 deltog Markus Hartung i Law Tech Conference som blev afholdt i Bruxelles. Her påpegede han bl.a., at advokatbranchen er nødt til at ændre syn, hvordan de er organiserede. Dengang udtalte han i en video for Project Counsel Media:

"Forretningsstrukturen for advokatfirmaer har ikke ændret sig i over 100 år. Det har altid været organiseret i en pyramide-struktur med senior i toppen og supporteret længere nede af junior lawyers."

Med denne organisering har advokaterne taget mange flere opgaver ind end hvad der oprindeligt var advokatens rolle, og det har været en god forretning for branchen. Men ifølge Markus Hartung er der tegn på, at vi er ved at vende tilbage til det oprindelige udgangspunkt for advokater, simpelthen fordi maskiner er meget hurtigere og bedre til f.eks. screening og gennemlæsning af dokumenter til brug i sager, og det er derfor også meget billigere. Han mener i stedet, at branchen i fremtiden kommer til at organisere sig på projektbasis, hvor mængden af supporterende juniorer falder drastisk. 

 

Fælles jurisdiktion åbner nye døre i Europa

Markus Hartung påpeger også, at mens der er rum i USA for massiv forskning og iværksætteri inden for legaltech på grund af det store geografiske og demografiske område, så er det en udfordring for Europa at skabe store forandringer inden for legaltech, da diversiteten i de nationale lovgivninger er så stor. 

"Hvis Europa begyndte at arbejde hen imod et fælles økonomisk og juridisk system, så ville det hjælpe businesscasen for mulighederne for ny implementering af ny teknologi i Europa."

Bogen er ikke til salg i Danmark endnu, men kan købes online. Du kan desuden se hele interview fra 2015 med Markus Hartung HER.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak