01. juli 2021 - Logning

Om ØL-dom: "De tog kyllingens vej ud"


Tirsdag faldt der ved Østre Landsret dom i sagen omkring logningsbekendtgørelsen. Det handlede om, hvorvidt det er i orden, at staten kan holde øje med borgernes metadata, uden borgeren har gjort noget forkert.

Dommen: Staten har med logningsbekendtgørelsen ikke handlet ulovligt.

Tekst: Amalie Guldborg Olesen


Billedet: Udsnit fra domstol.dk.

 

For tre år siden stævnede Foreningen mod Ulovlig Logning Justitsministeriet. Foreningen mente, at logningsbekendtgørelsen, der gjorde det muligt at indsamle metadata omkring alle danskere og opbevare dem i op til ét år – såsom hvor du befinder dig henne, hvem du taler i telefon med og hvor længe – var ulovlig og i strid med flere domme fra EU-domstolen, samt borgernes menneskerettigheder.

Til K-NEWS tidligere i år sagde talspersonen for foreningen, Rasmus Malver, der på sin twitterprofil identificerer sig som forfatningsret- og menneskeretsjurist, at det blandt andet handlede om, at man vendte rundt på bevisbyrden.

"Det flipper bevisbyrden – i stedet for at myndighederne skal bevise, at du har gjort noget ulovligt, så har de et bevis for, at du var til stede, og så skal du bevise, at du var til stede uden at gøre noget ulovligt. Men hvis du viser med din teledata, at du var et andet sted, så vil de kunne hævde, at det var planlagt," sagde han.

Derudover udtalte han til K-NEWS, at han var sikker på, at de ville vinde sagen.

Men tirsdag faldt dommen fra Østre Landsret, der frifandt Justitsministeriet fra de anklager, som foreningen havde løftet.

Rasmus Malver havde ellers dagen forinden skrevet på sin Twitter, at de stod klar på Nytorv til at fejre, hvad de troede var en sikker sejr. I stedet måtte de drikke champagnen som gravøl, og så har de tænkt sig at anke sagen til Højesteret, siger han i podcasten Nødradio.

”Vi tabte. Vi tabte fuldstændig. Og Nick Hækkerup frifindes,” lyder Rasmus Malvers reaktion i podcasten, efter dommen var faldet.

”Jeg havde forventet mig mere af Østre Landsret. (…) De tog kyllingens vej ud. De tænkte, okay, er det virkelig vores job som dommere at sikre borgernes rettigheder? Og der er de kommet til den konklusion, at nej, det er det ikke,” siger han.

Podcasten Nødradio er produceret at tech-journalisten Anders Kjærulff, der tidligere har medvirket i artikler her på K-NEWS. 

EU-domstolen er af flere omgange kommet med domme på området, der finder logning af borgernes data for i strid med borgernes ret til privatliv, hvilket har fået andre lande - såsom Norge, Sverige, Tyskland og Holland - til at droppe logningen øjeblikkeligt. Det har man ikke gjort i Danmark, blandt andet med henvisning til at data er vigtig for politiets arbejde og efterforskning.  Det skriver Anders Kjærulff i forbindelse med podcasten. 

Dommen i sin helhed kan læses her.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak