Skrevet af Rasmus Lehmann Hylleberg


'The legal profession has a problem'.

Så klar er meldingen i den pressemeddelelse, hvor International Bar Association præsenterer resultaterne i den største undersøgelse af arbejdsforholdene i advokatbranchen på tværs af landegrænser til dato. 

Og resultaterne i undersøgelsen er opsigtsvækkende. Ikke nok med, at hver anden kvinde og hver tredje mand har oplevet mobning på arbejdspladsen. Hver tredje kvinde har ligeledes oplevet sexchikane på arbejdspladsen, mens det kun er 53% af arbejdspladserne, der har nedskrevne procedurer for at komme denne problematik i møde. 

Præsidenten for IBA, brasilianske Horacio Bernardes Neto udtaler: 

"Det er dybt skamfuldt, at vores profession, der jo er baseret på de højeste etiske normer, har så stor en overflod af eksempler på dårlige arbejdsforhold. Nationale advokatsamfund, brancheforeninger og advokatfirmaer skal lede vejen og sige fra over for denne uacceptable adfærd. IBA vil gennemføre en global kampagne for at sikre, at udryddelse af mobning og seksuel chikane prioriteres. Vi skal arbejde for positive forandringer."

 

Tre ud af fire tilfælde af sexchikane forbliver uanmeldte

I undersøgelsen har IBA modtaget svar fra 7000 respondenter fordelt på 135 lande, og i rapporten fremgår det ligeledes, at det i 75% af alle tilfælde af sexchikane aldrig bliver indberettet. Ifølge lederen af undersøgelsen Kieran Pender, skal årsagen findes i frygten for repressalier fra ledelsen.

"Vores undersøgelse viser, at personer der har oplevet mobning og seksuel chikane meget sjældent melder det til deres arbejdspladser eller chefer. De tør simpelthen ikke på grund af gerningsmandens status eller frygten for konsekvenserne. Disse problemer påvirker alle dele af erhvervet, fra fuldmægtige til advokater generelt. Vi skal tage ansvar og udvikle adfærdskodekser for at gøre det klart, at denne adfærd ikke har plads i vores erhverv", siger hun på IBA's hjemmeside.

Du kan læse hele rapporten her.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak