Skrevet af Caroline Bjelke


En ny sikkerhedspakke bliver i dag fremlagt af justitminister Nick Hækkerup klokken 09.00 på Politigården. Men allerede i går lettede Mette Frederiksen på låget for et par af de detaljer pakken indeholder i et interview i Berlingske.

En af detaljerne, der kom frem i artiklen, virker umiddelbart som et radikalt nyt redskab. Nemlig at politiet skal have adgang til overvågningskameraer i hele landet i realtid.

Forud for præsentationen af regeringens initiativer, stiller K-News tre spørgsmål til Justitias Direktør, Jacob Mchangama:

K-News: Hvad tænker du om, at regeringen vil give politiet tilladelse til ”i ekstraordinære situationer” at overtage al TV-overvågning i hele Danmark og overvåge i realtid?

Jacob Mchangama: ”Det lyder umiddelbart som et meget vidtgående skridt, særligt hvis det også inkluderer privat tv-overvågning. Hvis man skal kunne overtage det på samtidig og i realtid, vil det jo kræve en særlig teknologisk løsning, hvor man kan ”tænde og slukke” for en sådan adgang. Det, at det er realtidsovervågning giver politiet mulighed for at følge med i, hvad borgerne laver her og nu, og dermed bliver overvågningen også mere intens.”

Hvad er i dine øjne en legitim ”ekstraordinær situation”?

”Så indgribende et tiltag som der umiddelbart er lagt op til her kræver en meget nøje afgrænsning. Det kunne eksempelvis være i umiddelbar forlængelse af et terrorangreb. Det ville være et skråplan, hvis dette tiltag kan tages i brug efter eksempelvis en skudepisode i bandekrigen, og jeg mener heller ikke, at et bombeangreb, som det der fandt sted ved Skat, bør kunne give politiet adgang til al TV-overvågning i Danmark med realtidsovervågning”.

Hvad skal der til, for at det ikke ville gå ud over retssikkerheden?

"Det er hvert fald vigtigt med nogle skarpe afgræsninger og fokus på datasikkerhed. Også vigtigt at få klargjort om det her eks. er første skridt på vejen til eks. ansigtsgenkendelsesteknologi", slutter Jacob Mchangama.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak