09. november 2020 - Internationalt

Republikansk fokus på Højesteret kan fjerne fokus fra et andet afgørende element i magtoverdragelsen


Mens Donald Trump fortsat afviser at erkende sit valgnederlag, er der bekymring for, at hans administration er i gang med at slette vigtige føderale dokumenter, der kan få store konsekvenser for præsidenten senere.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: wadstock / Shutterstock.com


Joe Biden har vundet og ser frem til at overtage embedet. Donald Trump har tabt, han nægter at acceptere sit valgnederlag og truer med bunker af retssager om ulovligheder i forbindelse med valget.

Det er de historier, der siden lørdag har fyldt mediebilledet i kølvandet på det amerikanske præsidentvalg.

Men ved siden af selve valgresultatet florerer lige nu også en dyb bekymring for, at Donald Trump og hans administration allerede er i gang med at slette alle spor af eventuelt magtmisbrug og andre belastende oplysninger i de officielle dokumenter og optegnelser fra de sidste fire år i Det Hvide Hus.

Flere juridiske eksperter frygter, at overgangsfasen mellem de to embeder vil blive udfordret af Trump-administrationens målrettede indsats for at slette vigtige føderale dokumenter.

I det amerikanske demokrati er der nemlig to særskilte love, The Presidential Records Act og The Federal Records Act, der skal garantere bevarelsen af ​​den officielle historie i Det Hvide Hus' arbejde, præsidentens handlinger og officielle diskussioner blandt personalet og medlemmer af staben.

Allerede tilbage i oktober skrev en gruppe bestående af 12 organisationer et åbent brev til det nationale arkiv (National Archives and Records Administration, NARA) og bad foreningen sørge for, at man allerede da sørgede for at sikre og bevare alt tilgængeligt materiale. 

"Vi er foruroligede og dybt bekymrede over Trump-administrationens undladelse af at respektere sit juridiske ansvar for at oprette og bevare optegnelser. Efter sigende river præsident Trump sine dokumenter og optegnelser i stykker og har skjult dokumenter, der beskriver møder med udenlandske ledere", lød det i brevet.

 

Svært at retsforfølge

Det, der gør situationen med sletning af officielle dokumenter besværlig, er imidlertid den konkrete ordlyd i to paragraffer i den amerikanske lovtekst.

Her fremgår det bl.a., at man kan straffes, hvis man har begået 'willful destruction of U.S. government property and U.S. government records'. Og det er denne 'willfulness' eller direkte bevidste overlæg/vilje, der er stort set umulig for anklagere at bevise i en retssag, mener tidligere advokat ved CIA Brian Greer i mediet Lawfare.com.

En yderligere retsforfølgelse besværliggøres af det faktum, at man i regeringen skal kunne gøre gældende, at man ved sletning af et officielt dokument har ødelagt værdi svarende til 1.000 dollar eller derover. Og også her kan det være problematisk at bevise, at et officielt dokument er så meget værd, da det jo ikke har en direkte iboende værdi.

Brian Greer peger på, at Repræsentanternes Hus derimod bør gå en anden vej og lave en lang række stævninger i stedet for. Sletning af officielle dokumenter i forbindelse med en stævning er nemlig langt mere strafbart, og her træder pludselig en lang række andre regler til.

Del denne artikel

Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Tilmeld nyhedsmail