Skrevet af Amalie Guldborg Olesen. Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com06. februar 2020 - Artikel

Reuters: Facebook betaler 500 mio. for ulovlig indsamling af biometrisk data


Facebook har indvilget i at betale 500 millioner USD i et forlig med deres brugere, efter anklage om ulovlig indsamling af biometrisk data via ansigtsgenkendelse. Facebook nægter dog at have gjort noget forkert.


Sidste år talte Facebooks CEO, Mark Zuckerberg, med store ord, da han lovede, at Facebook ville sætte en helt ny standard inden for deres industri, hvilket ville sikre Facebook’s brugere en kontrol over deres egen data, ”der langt overgik, hvad loven kræver i dag”. Dette løfte kom, efter Facebook var blevet pålagt en bøde på 5 milliarder dollars af den amerikanske Federal Trade Commision (FTC), efter Facebook havde delt over 87 millioner brugeres data med den britiske analyse- og konsulentvirksomhed, Cambridge Analytica.

Det ser dog ud til, at det er et løfte, han har haft svært ved at overholde.

I sidste uge indgik Facebook et forlig på 500 millioner dollars i et stort søgsmål, hvor de endnu en gang er anklaget for at have indsamlet, gemt og analyseret flere millioner brugeres billeder uden brugernes samtykke, skriver Reuters. Denne gang har de brugt ansigtskendelse til at generere profileringer over brugerne og derigennem lagre biometrisk data om dem. Ifølge brugerne i søgsmålet, har Facebook blandt andet indsamlet data gennem ”tag”-funktionen på billederne, der automatisk foreslår, hvem der er på billedet, hvis vedkommende tidligere er blevet tagget.

Advokaterne, der repræsenterede Facebook-brugerne i sagen, kalder det det største forligsbeløb, der er blevet indgået i et gruppesøgsmål omkring rettighederne til egen data og privatliv, og forligsbeløbet er da også større en sagen mod amerikanske Equifax, der i 2017 indgik forlig i en sag, hvor de var tiltalt for at misligholdt personlig data for 143 mio. amerikaner. Her betalte Equifax 380,5 mio. USD.

Til trods for at Facebook er gået med til forliget og det store pengebeløb, har de endnu ikke indrømmet at have gjort noget forkert. Derfor skal forliget godkendes af retten for at gå endeligt igennem.

Del

Reuters: Facebook betaler 500 mio. for ulovlig indsamling af biometrisk data


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak