Skrevet af Rasmus Hylleberg


"You've been reading too much Elon Musk. And watching too many Hollywood movies." Sådan sagde den AI-baserede robot Sophia, da denne blev præsenteret ved konferencen Future Investment Initiative i Saudi Arabiens hovedstad Riyadh i onsdag.

Sophia deltog i en Q&A med moderator Andrew Ross Sorkin, og her kom det frem, at Sophia netop er blevet tildelt statsborgerskab i Saudi Arabien som den første robot nogensinde.

Tildelingen af statsborgerskab til Sophia er uden tvivl et pr-stunt fra kongedømmet og producenten Hanson Robotics. Men ville Sophia eller lignende robotter kunne få statsborgerskab i Danmark eller i andre vestlige lande? Ifølge Peter Gustav Olson, partner og leder af Drones and Robotics Practice Group hos Njord Law Firm, så er det yderst usandsynligt.

You've been reading too much Elon Musk. And watching too many Hollywood movies

"Jeg kan ikke forestille mig, at Danmark nogensinde ville tillade det. I Danmark tager man tildeling af statsborgerskab meget alvorligt. Statsborgerskab tildeles ved lov for den enkelte nydansker, en lov der vedtages ligesom alle andre love efter tre behandlinger i Folketinget" siger han. 

Peter Gustav Olson erkender dog, at den juridiske diskussion om ansvar for robottens handlinger er i tråd med de diskussioner, man på international niveau netop nu har om ansvarsdelingen ved førerløse biler og droner. For selvom Sophia ligner et menneske og formulerer sig på perfekt engelsk, så er teknologien ikke længere, end at der altid ligger kodning bag.

"I forhold til ansvar, så har det ikke noget med statsborgerskab at gøre – men det er der, vi er med de førerløse biler lige nu. Mig bekendt har Google, Tesla osv. sagt, at de f.eks. har ansvaret for deres robotteknologi og altså ikke ejeren af den enkelte robot. Lige meget hvordan man vender det, så vil en robot altid være begrænset af programmeringen bag, og den ligger i sidste ende altid hos producenten," siger Peter Gustav Olson.

Du kan se præsentationen af Sophia via World Economic Forum her: https://www.weforum.org/agenda/2017/10/a-robot-has-just-been-granted-citizenship-of-saudi-arabia

Del

Saudi Arabien giver statsborgerskab til robot


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak