Skrevet af Sarah Cathrine Slott - Foto: K-News


Med et nyt lovforslag strammer skatteminister Morten Bødskov (S) nu indberetningspligten for advokater, revisorer og andre skatterådgivere, så de fremover skal oplyse skattemyndighederne om potentielt aggressive skattekonstruktioner. Det skriver Berlingske i dag.

Lovforslaget kommer i forlængelse af EU-Kommissionens nylige regler om indberetningspligt for skatterådgivere, MDR (Mandatory Disclosure Regime), hvor det står skrevet, at skatterådgivere skal indberette om ulovlig skatteunddragelse til de nationale myndigheder.

 

Skatteministeren efterspørger strengere krav

Tilbage i juli kunne man fornemme, at skatteminister Morten Bødskov havde ændret holdning, når det gælder advokaters pligt til at indberette potentielt aggressive skattekonstruktioner, da han sendte et nyt lovforslag i høring. I en udtalelse til Berlingske i dag, har skatteministeren netop løftet lidt af sløret for, hvordan det nye forslag kommer til at se ud:

"Agressiv skatteplanlægning er forargeligt - uanset hvordan du vender og drejer det. Og det er på tide, at vi begynder at stille strengere krav til skatterådgiverne, da historien har vist, at det desværre er en branche, hvor brodne kar findes. Nu har vi kigget på høringssvarene, og man vil kunne se på lovforslaget, når det bliver fremsat, at reglerne for indberetningspligten er blevet meget strammere", siger han.

Lovforslaget pålægger altså skatterådgivere som eksempelvis revisorer at fortælle myndighederne om agressiv skatteplanlægning i tilfælde af, at de støder på det i deres rådgivning til kunder. Ifølge Bødskov kommer det også til at omfatte advokater, men her kan nogen mene, at man støder panden mod en mur i forhold til advokaters tavshedspligt. Til det siger Morten Bødskov: 

"Vi arbejder på en model, der tager højde for tavshedspligten mellem advokater og klienter. Jeg vil ikke gå i detaljer, før lovforslaget bliver præsenteret, men jeg vil gerne sige nu, at advokaterne ikke undgår indberetningspligten". 

 

Tavshedspligten må vige for kampen mod skattespekulation

I det oprindelige lovforslag var advokater fritaget for indberetningspligt, fordi man anså tavshedspligten for en forhindring, men professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve, pointerer til Berlingske, at advokaters indberetningspligt er en vigtig brik i kampen mod skattespekulation og trækker samtidig nogle tråde til hvidvasklovgivningen:

"I forhold til hvidvasklovgivningen har man sagt, at advokatens tavshedspligt viger i forhold til at informere om hvidvask, hvilket der gøres opmærksom på i lovforslagets bemærkninger. Jeg mener, at det også burde gælde på det her område", siger han til Berlingske

Også hos brancheforeningen FSR Danske Revisorer har man tidligere udtrykt utilfredshed med, at advokater skulle undtages fra indberetningspligten, hvilket advokaterne ifølge FSR også selv har argumenteret for. I et læserbrev til Børsen lød det:

"Konsekvensen er, at der bliver skabt et smuthul, hvor virksomhederne kan få aggressiv skatterådgivning, uden at det kommer til myndighedernes kendskab". 

Som det ser ud nu, skal advokater altså fra den 31. august 2020, hvor MDR træder i kraft, til at indberette på lige fod med andre skatterådgivere. Reglerne for indberetning kommer til at gælde med tilbagevirkende kraft for handlinger foretaget i perioden efter 25. juni 2018 og til 1. juli 2020. 

For mere indsigt i emnet skatteplanlægning hør K-News' podcast 'Magtens Tredeling' ep. 4.14 - Skatteplanlægning - en juridiske gråzone?

Del

Skatteminister vender på en tallerken: Advokater skal ikke fritages for indberetning


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak

Seneste nyheder