07. september 2020 - Anbefaling

Takket være podcast er Curtis Flowers endelig fri


K-News anbefaler: I USA har serien In The Dark nu ført til, at en mand er fri efter næsten sit halve liv i fængsel. Den sorte Flowers er hevet i retten 6 gange for den samme sag, og selv om han blev frikendt igen og igen og igen, har han siddet fængslet i næsten 23 år, siden han første gang blev anholdt i januar 1997. Det er historien om et retssystem i sydstaten Mississippi, der ikke fungerer med en voldsom slagside mod sorte medborgere, når en forkert mand sidder i anklagerens sæde.

Tekst: Dan Poulsen


Billedet:

Udsnit fra APMreports site, American Public Media, der står bag In The Dark-podcastet. Curtis Flowers har netop taget fodlænken af, som han har båret, siden han i december forlod fængslet mod kaution efter  næsten 23  år bag tremmer.

 

Hvis du kan lide podcast, er her et, du ikke vil fortryde at bruge tid på. Det er ”In The Dark”-sæsonen, der handler om den vilde sag mod Curtis Flowers.

Link til seriens hjemmeside med alle afsnittene HER.

Det overordnet absurde ved sagen er de mange frifindelser, og at Flowers trods frifindelser aldrig kom ud af fængsel og væk fra dødsgangen. Alle årene ’takket være’ den uforståeligt vedholdende statsanklager, der var dygtig til at kende og påvirke alle kroge af det juridiske system.

In The Dark-serien er en del af den målrettede genre, der kendes som 'social injustice reporting', der benytter sig af true crime-fortællingernes naturlige indbyggede drama til ikke kun at fortælle om en enkelt kriminalsag men i høj grad sigter efter også at afdække større fortællinger, systemiske uretfærdigheder og diskuterbare generelle forhold.

 

Systematik, kæmpebunker og afsløringer

En af de meget markante afsløringer, som serien har lavet, er, hvordan sorte amerikanere systematisk er blevet fjernet fra juryerne, der skulle votere om Flowers. Og det er en afsløring, der bliver foldet ud, så det handler om andet end bare ham. Folkene bag podcastet dokumenterer det ved at analysere et kolossalt sæt data og arbejde med ellers forsvundne dokumenter, som de finder i faldefærdige lokaler, der husede et nu nedlagt og forladt fængsel.

Velkommen til et ikke særlig digitaliseret land eller velfungerende retssystem, hvor alle er lige for loven.

Podcastserien leverer virkelig velfortalt analysearbejde og kortlægning af blandt andet alternative flugtruter fra den møbelforretning, hvor fire mennesker blev dræbt. Curtis Flowers arbejdede i den forretning. I serien kommer reporterne på sporet af en pistol, der er kastet under et hus et sted på en anden rute, end den anklageren fastholder, at Curtis Flowers har benyttet. Og reporterne taler med vidner, der trækker deres udsagn, som belastede Flowers, tilbage. Blot for at nævne et par detaljer.

Og det er ikke kun tørre facts, der holder dig til som lytter gennem de 19 afsnit af varierende længde. Serien blander i forrygende grad de mange afsløringer med et tætflettet tæppe af menneskeskæbner, herunder selvfølgelig i høj grad om familien, faren, der synger gospel i et band, venner og familiemedlemmer, der dør fra ham, uden han kan være der med dem. Og meget mere.

Det er –  kort sagt –  ikke noget, vi på K-News tror, du vil fortryde at bruge tid på.

 

Slutningen – uden at sige for meget

Mississippi-anklageren ved navn Doug Evans har beholdt sagen hos sig helt frem til januar her i 2020. Men i starten af i år  – som seriens afsnit 18 handler om – nåede han frem til, at han efter treogtyve års forsøg på at få Curtis Flowers dømt og efter to års intens fokus på sagen fra APM og deraf en konstant voksende gruppe af støtter til Flowers og voksende kritik mod Evans selv måtte trække sig fra sagen. 

Og nu, lidt over et halvt år efter Evans trak sig, er alle anklager mod Flowers droppet. Han blev sat fri mod kaution i december 2019, men har skullet bære den fodlænke, han i fredags kunne tage af.

19 afsnit kan virke som en lang serie at gå i gang med. Men her fra K-News skal der lyde en kæmpe anbefaling af at indtage serien fra ende til anden.

Start i hvertfald med de 2-3 første, så du kommer ind i sagen. Og derefter kan du på deres site i oversigten over alle episoderne se en kort forklarende tekst til hver og eventuelt være selektiv ud fra det.  Men – igen – anbefaling herfra af hele molevitten.

At long last, Curtis Flowers is free.

Med den linje, med direkte sproglig reference til en af Dr. Martin Luther Kings markante taler, indledes APR's nyhedsopslag i fredags den 4. september, der endeligt lukker sagen – eller sagerne – der har holdt uskyldige og 6 gange frikendte Flowers indespærret i en uforståelig rum tid.

Curtis Flowers er i dag 50 år. Podcastet, der har sat fokus på hans historie, begyndte sin fortælling for to år siden.

 

 

Del denne artikel

Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Tilmeld nyhedsmail