31. januar 2022 - Coronapas

To CBS-undervisere fratræder deres stilling efter kritik af krav om coronapas  


De to undervisere på Copenhagen Business School, Rasmus Hougaard Nielsen og Ole Bjerg, som vi på K-NEWS skrev om i sidste uge, fratræder deres stilling efter deres udmelding om ikke at ville undervise, så længe der er krav om gyldigt coronapas på universitet. Det bekræfter CBS til DR Nyheder.

Tekst: Sara Moss Hesse / Billede: K-NEWS artikel og screenshot af coronapas


”Jeg kan bekræfte, at de to medarbejdere er fratrådt deres stillinger på CBS. Jeg kan også oplyse, at det ikke får negative konsekvenser for studerende, undervisningen i makroøkonomi gennemføres som planlagt med anden underviser”.

Sådan skriver konstitueret rektor på CBS, Inger Askehave, til DR mandag formiddag.

Sagen har vagt stor opsigt, og den ene af underviserne, Rasmus Hougaard Nielsen, har udtalt, at CBS’ ledelse overtræder paragraf 150 og 151 i straffeloven. En påstand, som advokat Marc Malmbak Stounberg til en K-NEWS artikel i sidste uge slog fast, ikke har juridisk substans.

Fratrædelsen sker efter, at de to undervisere i en mail til deres studerende meddelte, at de under de nuværende omstændigheder med coronapas og mundbind ikke havde tænkt sig at møde op og undervise på universitetet.

"For os er der ingen væsentlig forskel på coronapasset og det jødepas, som blev indført under Anden Verdenskrig", stod der blandt andet i mailen.

Rasmus Hougaard Nielsen har desuden udtalt til DR, at han overvejer at anlægge sag mod de personer, der har truffet beslutningen om, at underviserne på CBS skal kræve coronapas fra de studerende.

”Det, der foregår, er på grænsen til en kriminel handling. Jævnfør paragraf 150 i straffeloven om tvang i offentligt embede. Man tvinger de studerende til enten at blive testet eller blive vaccineret, og der kan der være elever, der står tilbage med psykiske mén eller fysiske bivirkninger, og det vil jeg ikke stå til strafferetligt ansvar overfor”, sagde Rasmus Hougaard Nielsen.

På baggrund af den udtalelse tog K-NEWS i sidste uge fat i advokat Marc Malmbak Stounberg for at høre, om der var hold i undervisernes udtalelser.

”Det har ingen hold i virkeligheden, det, de siger. De har al ret i verden til at synes, det er forkert politisk set – men juridisk, der er de helt galt afmarcheret”, sagde Marc Malmbak Stounberg, som også tilføjede:

”Det er sort snak. Det må du gerne citere mig for. Jeg vil sige, jeg er glad for, de underviser i økonomi og ikke i jura, for ellers havde det først været rigtigt bekymrende. Folketinget har jo vedtaget en lov, der siger, at arbejdsgiver er berettiget til, at man kræver coronapas af sine ansatte, så det er jo helt i overensstemmelse med loven. Det kan man så være personligt uenig i. Men nu er det en gang Folketinget der indenfor Grundlovens rammer beslutter, hvad der skal gælde, og hvad der ikke skal gælde, og når man så har sagt, det her skal gælde, overtræder man ikke straffeloven ved at overholde det som myndighed.”

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak