10. august 2020 - COVID-19

Ytringsfriheden er coronaepidemiens bedste vækstmotor


Imens misinformation og diskussionen om regulering af tech-giganternes platforme fortsat deler vandene, så viser en undersøgelse fra nyhedsbureauet Reuters, at mere end hver fjerde amerikaner ikke ønsker at blive vaccineret for COVID-19. Årsagen kan findes i demokratiets mest omdiskuterede grundsten - ytringsfriheden.


Siden WHO i januar erklærede corona for en verdensomspændende pandemi, har Facebook fjernet syv millioner stykker content, som på den ene eller anden måde har repræsenteret misinformation eller falske påstande om sygdommen. Påstande, der ifølge nyhedsbureauet Reuters, kan resultere i alvorlige sundhedsrisici for de mennesker, der vælger at tro på disse påstande.

Men indtil nu har Facebook dog ikke fjernet indhold, som indeholder falske informationer om de mange vaccineprogrammer og udviklingsprojekter, som lige nu pågår i hele verden for at finde en kur mod COVID-19. Det helt store spørgsmål for tech-giganten er lige nu, hvordan man forholder sig til sletning af oplysninger om en vaccine, som endnu ikke eksisterer?

Den megen sletning af indhold er som udgangspunkt problematisk. Det siger Jacob Mchangama, direktør hos Justitia, til Reuters. Han mener, at det kan have langsigtede alvorlige konsekvenser for ytringsfriheden.

Men netop ytringsfriheden bliver lige nu brugt som løftestang for de mange anti-vaccinesider på sociale medier, som særligt i USA vinder mere og mere indpas. For friheden til at tale og mene frit kan have haft betydning for amerikanernes forhold til coronavirussen. 

Ifølge Reuters viser meningsmålinger, at mange amerikanere allerede er bekymrede for at tage en ny COVID-19-vaccine, når denne altså er klar. Ifølge en undersøgelse fra Reuters/Ipsos, som blev foretaget i juli, siger 28 % af amerikanerne, at de ikke er interesserede i at få vaccinen. Blandt dem sagde mere end 50 %, at de var nervøse over udviklingshastigheden, og mere end en tredjedel sagde, at de ikke har tillid til folkene bag vaccinenes udvikling.

Ifølge Reuters skyldes det bl.a. eksempler som indlæg om COVID-19-vaccinen, der er blevet mærket på Facebook som indeholdende "falske oplysninger", men ikke er fjernet, og de inkluderer en YouTube-video, der hævder, at COVID-19-vaccinen vil ændre folks DNA, og et indlæg, der hævder, at vaccinen i sig selv vil give folk coronavirus.

Del

Ytringsfriheden er coronaepidemiens bedste vækstmotor


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak

Seneste nyheder