15/02/2023 - Presset på domstolene

Advokat i hårdt angreb: "Domstolenes kollaps manifesterer sig"


Advokat og tidligere politiker Kåre Traberg Smidt retter i dagens Berlingske et sylespidst angreb mod regeringens, i hans øjne, "populistiske og kortsigtede regeringsførelse". Ifølge ham er det på Christiansborg, at kimen til "domstolenes kollaps" skal findes.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


Foto: Pressefoto af Kåre Traber Smidt

 

Situationen omkring de pressede danske domstole og de efterhånden årelange ventetider er et brændende bål, der uge for uge blot får mere brændsel. Mens justitsminister Peter Hummelgaard har erkendt, at indsatsen for at nedbringe ventetiderne har været utilstrækkelig, så nærmer situationen sig et decideret kollaps.

Sådan lyder det i en kommentar i dagens Berlingske i dag fra advokat og tidligere politiker Kåre Traberg Smidt. Her fortæller han, hvordan han netop har fået besked på, at en af hans aktuelle sager først kan berammes til december. Altså december 2024. Og det er ifølge Kåre Traberg Smidt et tegn på, at domstolenes kollaps manifesterer sig.

"Sådan er det. Hver dag året igennem viser domstolenes kollaps sig helt ude i enden af rækkerne, nemlig der hvor ofre, borgere, vidner, tiltalte og almindelige kontormedarbejdere befinder sig. Ikke hos Frederiksen, Pind, Hækkerup eller Tesfaye. Nej, for de har alle uden undtagelse siddet på den høje konsekvensløse tinde og udstukket skærpelse efter skærpelse," skriver han i Berlingske og fortsætter:

"De skiftende justitsministre har sikkert forsøgt at løse opgaven, men har været forblændede af, hvor nemt det var at skovle stemmer ind på blot at føre negative kampagner over for kriminalitet og udlændinge. Og det er som så legitimt nok, hvis borgerne stemmer på dette fænomen. Det er jo demokratiets åg."

Vi har på K-NEWS flere gange kunne fortælle om den til tider desperate situation ved domstolene. Blandt andet betegnede formand for Dommerfuldmægtigforeningen, Nina Palesa Bonde, situationen omkring rekruttering af erfarne dommere og dommerfuldmægtige for noget nær et "rekrutteringskollaps", da man ved Københavns Byret i august stort set ingen ansøgninger fik til en opslået stilling.

Og mens Dommerforeningen fortsat kalder på flere penge for at løse problemerne, så mener Kåre Traberg Smidt, at der skal meget mere til, før problemerne er løst.

"Hvis nogen skyder på dig, skal du ikke bruge tiden på at lappe skudhullerne. For de vil blive ved med at komme. Medmindre man ser på baggrunden og giver alle led samme ressourcer, har vi desværre lang vej hjem," skriver han i Berlingske.

Og netop økonomien er et springende punkt. For ligesom Kåre Traberg Smidt, så mener Nina Palesa Bonde, at der skal mere end blot en bevilling på finansloven til, før problemerne er løst. Ifølge Mikael Sjöberg, formand for Dommerforeningen, så håber man i første omgang på et tilskud på den kommende finanslov.

”Vi har stadigvæk et ønske om, at det sker noget allerede nu, og problemerne og ønskerne er ret klare. Vi taler ikke om milliarder, vi taler altså om, at man giver nogle tilskud,” siger Mikael Sjöberg til Advokatwatch.

Men der skal meget mere til lyder det fra Kåre Traberg Smidt og Nina Palesa Bonde. Sidstnævnte uddyber sine pointer i vores særudgave af podcasten 'Magtens Tredeling', der hedder Femårsplanen Del 2, som du kan finde, der hvor du finder dine podcasts eller HER 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak