05/04/2024 - Blogindlæg - Legaltech

BLOG: Fra overvældet til overlegen


Halvandet år efter udgivelsen af OpenAI’s ChatGPT står vi med stadig flere spørgsmål, end vi har svar. På Copenhagen LegalTech Bootcamp i starten af marts 2024 var der heldigvis en oplevelse af, at der var flere indsigtsgivende svar end spørgsmål, fortæller tre repræsentanter fra Molt Wengel i dette blogindlæg.

Tekst: Anders Wold (Advokat), Jens Emil Juul Simonsen (Advokatfuldmægtig) og Josefine Sønderskov Bjerrum (Customer Success Consultant), alle hos Molt Wengel


Dette blogindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger.

 

Der er en gammel læresætning, der siger, at innovation kommer, når du mindst forventer det: I bussen, i badet under opvasken e.l. Læresætningen fortæller os, at de gode idéer ofte kommer i pauserne, hvor vi lader hjernen slappe af og ikke tænker fokuseret på en specifik problemstilling. Det er bevist i både forskning og gennem personlige erfaringer; at hjernen har sin proces, og inputtet skal matches med problemstillingen – og det kan tage tid. 

For at få en god løsning må man først forstå problemets mange sider og perspektiver. Man må fordybe sig, lære nye ord, få nye tanker – og ikke mindst diskutere tankerne med ligesindede, der kan udfordre det, man ellers tog for givet. Det kan være sårbart at skulle modtage nye input, hvis man ægte står på bar bund, for hvad hvis den nye viden ikke udmønter sig i den gode innovative idé – eller som minimum starter processen mod den geniale idé? 

I innovationsprocessen er der ingen garantier.  Men når man samler 14 mennesker i et rum og veksler mellem input, dialog og sprints; så kommer man så tæt på innovationsmulighederne som overhovedet muligt. 

Foreningen Copenhagen Legal Tech formåede på deres bootcamp (i starten af marts, red.) at skabe et rum, hvor vi alle kunne stille os op og sige: ”Jeg ved ingenting. Lær mig alt, hvad du kan.” Det var et rum, hvor juraens tyngde og teknologiens uendelige muligheder mødtes og kulminerede i brugbare initiativer, specifikke evner og omvæltende dialog, der havde til formål at rykke den enkelte og organisationerne.

 

Kan juristerne bestå deres faglighedsprøve?

Der har længe været tale om den forestående ’disruption’ af advokatbranchen, hvor det nu er muligt både hurtigt og let at skabe for eksempel en juridisk aftale eller kontrakt. Lægestanden oplevede noget tilsvarende med internettet, da netdoktor.dk og hestenettet overtog en skare af deres patienter og med ganske få søgninger og dialog på chatten gjorde dem til eksperter på for eksempel kræft- og lungesygdomme, vacciner og så videre. 

Jurister har til for ganske kort tid siden været forskånet for disse alvidende internethelte, fordi computeren simpelthen ikke kunne forkorte og formidle det stof, der stod i kontrakterne; men dét er slut. Nu står den juridiske branche rigtigt for skud, fordi LLM (Large Language Models) kan læse, forstå, tydeliggøre og forsimple tekster, så selv en 14-årig kan forstå dem. 

Prøv selv: Upload en generel kontrakt i ChatGPT og få den til at forklare dig det, som var du en 14-årig.

Siden ChatGPT kom til, er mængden af information vokset eksponentielt, og vi står over for nye udfordringer inden for den juridiske rådgivningsbranche. 

I fremtiden vil en reduktion i antallet af sider i sagsmaterialet blive set som et tegn på kvalitet

 

Faglighedsprøven, som jurister skal bestå, stiller krav til deres evne til at håndtere den stigende kompleksitet i sagsmaterialet, som omfatter et utal af e-mails, datapunkter og interaktioner. Udviklingen har gjort det svært at skabe et klart overblik over sager med mange, lange og komplicerede dokumenter, og den juridiske rådgivers vigtigste rolle bliver derfor i højere grad at hjælpe deres kunder med at navigere i sagerne og bevare overblikket. Til dette formål fremstår kunstig intelligens (LLM) som den mest værdifulde partner for rådgiveren – hvis den altså anvendes rigtigt. 

 

Sagsmaterialet skal i fremtiden skæres helt ind til benet

LLM ændrer ikke kun på juristernes arbejdsmetoder og dialog med kunderne. Den kommer også til at ændre den kultur, der ellers ligger så dybt forankret i branchen. De mange timer, de mange sider, de tunge sagsmapper – alt det, som tidligere blev set som et kvalitetsstempel og understøttede sagens vigtighed – er ved at ændre sig. 

I fremtiden vil en reduktion i antallet af sider i sagsmaterialet blive set som et tegn på kvalitet – og juristens evne til at skære ind til benet og skelne mellem ’irrelevant støj’ eller ’maskinskreven tekst’, og hvad der faktisk er det menneskelige element bag en konflikt. 

Her midt i guldgraver-AI-tiden er det nærliggende at tænke: 

"Det er ikke guldgraveren, der bliver rig, men den der sælger skovlen til folket”

Med andre ord bliver det dem, der formår på den mest effektive måde at navigere og drage nytte af informationshavet, der vil opnå de største fordele. 
Hvis du vil med på rejsen, opfordrer vi til at kigge en ekstra gang på Copenhagen Legal Techs arbejde. Gør det for at finde svar, få råd – og for at komme i gang.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak