29/12/2022 - Mest læste

2022 - Året der gik


Inden vi skåler det nye år velkommen, vil vi på redaktionen give jer et tilbageblik på de artikler, I har givet mest opmærksomhed i år. Emnerne spænder som sædvanlig bredt, men især arbejdsforhold i advokatbranchen har været populært læsestof. Her kan du læse top 10.

Tekst: Sara Moss Hesse og Joachim Ploug Hansen


Billedet: Shutterstock og sammenklip af billeder fra de mest læste artikler 

 

Inden vi giver jer et gensyn med de ti mest læste artikler, vil vi også takke jer K-NEWS-læsere. I år har I nemlig brugt 34 procent længere tid på at læse vores artikler i forhold til sidste år. Det er vi glade for!

Og tallene viser, at det ikke kun er arbejdsvilkår i advokatbranchen, der har vakt interesse. Også emner som ansættelsesret, IP-ret, retssikkerhed og dansk lovgivning topper listen.

Se listen her – begyndende med den artikel, der fik tiendeflest læsninger.

 

De ti mest læste artikler 2022

10: Stadig flere kommer i klemme i det kommunale jobcentersystem

Retssikkerhed er et evigt tilbagevendende tema. Også på K-NEWS. I denne artikel handler det om jobcentrene, hvor mange borgere sidder fast i systemet. Det påpegede i hvert fald jurist og socialrådgiver Louise Schelde Frederiksen til K-NEWS.

”Forvaltningslovens § 7, der finder man vejledningspligten. Det vil sige, hvis nu jeg bliver syg, så regner jeg jo med, at jeg kan gå ned på kommunen og få en helt reel, objektiv og saglig rådgivning. Det er jo derfor, vi har det administrative system. Det kan jeg ikke forvente i dag. Det kan jeg ikke tillade mig at forvente. For det sker simpelthen ikke,” sagde Louise Schelde Frederiksen.

Læs hele artiklen her.

 

9: En ny imagekonge på advokattronen

En brand-analyse af advokatbranchen lavet af MyResearch viser, at Bech-Bruun dette år har overtaget positionen som advokathuset med det samlet set stærkeste brand.

Som to’er ligger Kromann Reumert, der sidste år indtog førstepladsen.

Læs om de overordnede resultater her og om forklaringen på Kromann Reumerts nedgang.

 

8: På tre år er kun ét ud af 1019 borgerforslag blevet til lovgivning

Og nu til dansk lovgivning. Tilbage i august 2021 kunne vi på K-NEWS skrive, at blot ét ud af i alt 1019 borgerforslag er blevet til lovgivning i Danmark.

På trods af dette udtrykte forhenværende folketingsmedlem og medlem af Alternativet Uffe Elbæk, som også er en af arkitekterne bag ordningen, at borgerforslag er et vigtigt demokratisk redskab, og at de har en reel effekt.

Om borgerforslag er en demokratisk succes, kommer imidlertid an på, hvor man sætter baren, lød det fra professor ved Aarhus Universitet Rune Stubager. Han påpegede dog, at det demokratisk set er meget begrænset, hvad der er kommet ud af muligheden for at fremsætte borgerforslag.

Det kan du læse mere om her, hvor du også kan læse, hvilket borgerforslag der er blevet omsat til lov.

 

7: Hvis talenter bliver længere, forstærkes vores kultur

Hvordan lyder en lønstigning på 25 procent? Det kan de ansatte hos Moalem Weitemeyer svare på, som i år fik at vide, at de både kunne se frem til lønstigninger og forfremmelsesbonusser.

Begrundelsen var blandt andet, at Moalem Weitemeyer gerne ville vokse sig større og dermed gøre det mere attraktivt for deres medarbejdere at blive i firmaet.

“Det er mange penge for de fleste, som ikke er født hovedrige. Og for virksomheden er det en måde at skabe nogle langsigtede incitamenter for medarbejderne til at blive og tage del i vores næste rejse,” sagde Advokat og bestyrelsesformand hos Moalem Weitemeyer, Dan Moalem.

Læs artiklen her, hvor du også kan læse om forretningsmodellen bag Moalem Weitemeyer, og hvordan det er at arbejde i firmaet.

 

6: Fra logningslussing i landsretten til afgørelsens time i Højesteret - 1.del

Den historiske sag om logningsbekendtgørelsen er ikke gået manges næse forbi. Sagen endte i Højesteret, hvor daværende justitsminister Nick Hækkerup sad på anklagebænken.

Han var sagsøgt af Foreningen imod Ulovlig Logning, der havde to påstande: Hækkerup skulle erkende, at logningsbekendtgørelsen var ugyldig. Og sagsøger ønskede også fastslået, at han handlede for langsomt i forhold til at stoppe bekendtgørelsen.

Højesteret endte med at stadfæste Østre Landsrets afgørelse, og Nick Hækkerup blev dermed frikendt.

Artiklen består af to dele, og du kan læse første del her, hvor Sune Klinge, der forsker i gråzonelandet mellem EU- og dansk ret, kommenterede på sagen, samt fortalte hvad han håbede, at Højesteret ville gøre.

 

5: Accura går i rette med diversitets-kritik

Et opslag på LinkedIn og Twitter, der præsenterede advokatfirmaet Accuras otte nye directors, endte nærmest i en shitstorm, da firmaet tilbage i januar ville fejre udnævnelsen på sociale medier. Opslaget, der portrætterede otte unge, hvide mænd, blev særligt kritiseret for manglende diversitet.

"Jeg tror, I er kommet til at bruge det samme billede otte gange i træk. Eller ansætte alt for mange mænd? Den var ikke gået i 2021,” lød en kommentar blandt andet.

Den megen kritik fik Accura til at tage til genmæle, og i en redigeret udgave af opslaget skrev advokatfirmaet blandt andet:

"Vi er ærgerlige over, at opslaget her, hvor vi ønsker at markere velfortjente udnævnelser af dygtige kollegaer, resulterer i nogle meget negative kommentarer om diversitet og i nogle tilfælde tilmed personlige kommentarer om de enkelte medarbejderes udseende og påklædning."

Læs hele artiklen her.

 

4: Advokatbranchen står ved en skillevej

Og nu til endnu en branchehistorie. Medarbejderflugt og rekrutteringsproblemer er nemlig efterhånden et velkendt problem i advokatbranchen.

DLA Piper har udtrykt, at de ser alvorligt på udviklingen, og det har fået dem til at præsentere en helt ny arbejdstids - og vederlagsmodel, der har til formål at komme de forskellige behov blandt deres advokater til gode.

"Hvis vi ikke gør det her, så er forventningen, at vi vil miste medarbejdere, som vi ikke ønsker at miste. Og selvom det kan koste os lidt økonomisk på den korte bane, så er vi sikre på, at det en god investering på længere sigt,” sagde Managing Partner hos DLA Piper Martin Lavesen til K-NEWS tilbage i november.

Du kan læse mere om den nye model her.

 

3: "Hvad fanden laver ham Kenneth egentlig?”

Årets tredjemest læste artikel er et portræt af Malou Ehmer og Mads Pramming, der har startet advokatfirmaet Ehmer Pramming Advokater. Med sloganet ’fight the power’ fører de den ene principielle sag efter den anden, mens de siger nej til mellem 100 og 200 sager om måneden.

”Det har klart været målet helt fra starten af, at det skal være sjovt. Vi vil ikke have sekretærer eller surt administrativt personale. Vi skal bare kun være jurister, hvor vi godt kan lide hinanden og har det sjovt sammen,” sagde Mads Pramming til K-NEWS i januar.

Læs mere om Ehmer Pramming Advokater her, og om hvordan det hele startede.

 

2: Ny retssag om piratfilm

På K-NEWS har vi intensivt i flere år dækket den bekæmpelsesstrategi mod piratbrevene, som blev juridisk anført af Jeppe Brogaard Clausen, partner hos NJORD Law. I denne artikler handler det om en borger, der blev hevet i retten for at hente film uden at betale til dem, der ejer rettighederne.

”Der har været en lang årrække, hvor det ikke har været muligt at gøre noget. Men nu er vi endelig et sted, hvor politiet er i stand til at tage – og tager - et ansvar,” sagde Maria Fredenslunds, direktøren i RettighedsAllliancen.

Vejen til denne sag mod en enkelt piratfilmsabonnent har været lang for RettighedsAlliancen.

Læs meget mere om sagen her.

 

1: Ansatte tillades ikke at oplade deres mobil på jobbet

Den mest læste artikel i år handler om mobiltelefoner. Tilbage i oktober kunne K-NEWS afsløre, at der i en mail, sendt til en større gruppe medarbejdere i Frederiksberg Kommune, stod, at opladning af blandt andet telefoner var på linje med tyveri.

Peter Breum (H), der er partner og advokat hos SIRIUS advokater med speciale i arbejds- og ansættelsesret, slog til K-NEWS fast, at forbuddet i Frederiksberg Kommune er legitimt, men meget rigidt.

”Kommunen er berettiget til at gå ud og sige, det vil man ikke have,” sagde han og tilføjede:

”Det er en meget firkantet måde at kommunikere det på, og det kan godt gå hen og blive meget rigidt, specielt med mobiltelefoner.”    

Læs hele artiklen her.  

Så er der kun tilbage at ønske dig et rigtig godt nytår. Vi ses i 2023!

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak