17/06/2021 - Erstatning

28 nye Godhavnsdrenge må også i retten 


Nyt sagsanlæg viser, at en stor del af de Godshavnsdrenge, der alle under stor mediebevågenhed fik en undskyldning fra statsministeren, ikke anses for berettiget til erstatning. 17 af de tidligere Godhavnsdrenge er tildelt 300.000 i erstatning, mens 28 af de andre ’drenge’ på skolen nu har fået at vide, at statens pengepung er lukket. Advokat Mads Pramming kalder det "et bureaukratisk shitshow".

Tekst: Amalie Guldborg Olesen


”De føler sig krænket og forskelsbehandlet i forhold til de andre drenge, fordi de jo har været udsat for fuldstændig det samme.”

Sådan lyder det fra advokat Mads Pramming, der nu igen skal for domstolene med 28 nye Godhavnsdrenges sag om erstatningskrav.

Tilbage i 2019 stod statsminister Mette Frederiksen foran flere af drengene, der nu var blevet ældre mænd, og undskyldte for, hvordan staten havde svigtet dem, da de gennem flere år på børnehjemmet Godhavn var blevet udsat for overgreb og svigt.

”På vegne af vores fortid, på vegne af vores nutid og på vegne af vores fælles fremtid, så vil jeg gerne se hver og en af jer i øjnene og sige det eneste rigtige: Undskyld,” sagde hun dengang.

I starten af i 2021 fik 17 tidligere Godhavnsdrenge i tillæg til statsministerens undskyldning også rettens ord for, at de havde oplevet en krænkelse af deres Menneskerettigheder fra statens side, og de derfor havde krav på erstatning. Hver af de tidligere Godhavnsdrenge fik 300.000 kroner i erstatning.

Efter afgørelsen skrev advokathuset Ehmer Pramming, der havde ført drengenes sager, at:

”Med Statsministerens undskyldning i 2019 påtog staten sig det moralske ansvar – med erstatningen har de nu også påtaget sig det juridiske ansvar."

Mads Pramming havde derfor også forventet, at når flere af de tidligere Godhavnsdrenge kom til og ligeledes ønskede at modtage erstatning, ville det være en smertefri og ligetil proces. Men sådan skulle det ikke gå. Og nu har de yderligere 28 Godhavnsdrenge måttet stævne staten for at modtage deres erstatning, idet Social- og ældreministeriet nægter at udbetale yderligere erstatning, uden det først er gået rettens vej - igen.

”Jeg er ret forundret over det her forløb,” fortalte Mads Pramming i P1 Morgen og uddybede:

”Det er den sværest mulige, tungest mulige og dyrest mulige måde at få løst en uenighed på. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, hvorfor man først siger undskyld, så betaler erstatning til de første 17, og bagefter afviser de næste 28.”

Bureaukratisk shitshow

Mads Pramming fortæller til K-NEWS, hvordan den første stævning blev til, ved at tidligere Godhavnsdrenge begyndte at ringe ind – både direkte til deres kontor og til Børns Vilkår, da forældelsesfristen for at søge erstatning for myndighedssvigt blev ophævet i 2018.

”Da vi når de 17, trækker vi en streg i sandet, fordi der hele tiden kommer flere til løbende, og vi nu har mere end nok til at lave en fælles stævning. Allerede dagen efter ringer nummer 18 ind. Og da vi vinder den første sag, regner jeg med – og siger til de andre ’drenge’ - at nu kan vi bare sende jeres papirer ind til ministeriet, og så får i også jeres erstatning,” siger han.

Ifølge Mads Pramming er der absolut intet, der adskiller de første 17 ansøgere fra de nyeste 28. Hvilket også er grunden til, at han er så undrende over for ministeriets beslutning og ageren.

”De har været der samtidig, de er blevet udsat for det samme, og der er papirer på det. De er fuldstændig ens, og det er fuldstændig tilfældigt, hvem der endte i det første søgsmål, og hvem der ikke gjorde. Denne gang trak vi stregen i sandet ved 28, og allerede i løbet af de sidste dage efter, har vi fået tre yderligere, der er kommet til,” siger han og tilføjer:

”Så vi ender sikkert med en tredje retssag, hvis ministeriet fortsætter.”

På Ehmer Prammings Facebook side har de skrevet, at de mener, at denne nye stævning og den retssag, den står til at medføre, er et spild af skatteborgernes penge, og at klienterne, der efterhånden er godt oppe i årene, får mindre og mindre tid til at bruge den erstatning, som de har krav på. Derfor lægger Mads Pramming heller ikke fingrene i mellem, når det kommer til at sætte ord på, hvad han tænker om ministeriets håndtering af sagen:

”Jeg mener, det er et bureaukratisk shitshow, for jeg kan slet ikke forestille mig, at de vil forskelsbehandle dem og dømme anderledes i forbindelse med den her stævning end den sidste,” siger han til K-NEWS.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak