17/05/2022 - Non profit

Advokatfirmaer donerer brugt it-udstyr til studerende i Malawi 


Flere danske advokatfirmaer har spillet en afgørende rolle i finansieringen af lange videregående uddannelser til unge i Malawi. De er nemlig blevet en del af et initiativ, som donerer brugt it-udstyr til unge malawianere på universitetet. 

Tekst: Sara Moss Hesse


Billedet: Kweras studerende i Malawi, som har modtaget det brugte men velfungerende it-udstyr

Den socialøkonomiske virksomhed Kwera indgik i efteråret 2021 et samarbejde med den cirkulære økonomiske virksomhed Refurb om at rense og sende brugt it-udstyr doneret af danske virksomheder til Kweras studerende i Malawi.

En række advokatfirmaer har allerede doneret brugt it-udstyr, der ellers ligger og samler støv, og som oftest ender som skrald. Det fortæller Louise Kofod Thomsen, som arbejder frivilligt i Kwera.

”Advokathusene er især dem, som har doneret til Kwera, hvilket har gjort en kæmpe forskel. Det er dem, der har sikret, at vi er nået i mål med at udstyre de nu 150 studerende med it-udstyr til deres uddannelse,” siger Louise Kofod Thomsen.

 

Oplagt mulighed for at hjælpe

Manden bag Kwera er forhenværende advokat Jimmy Scavenius, som sagde sit job op i Plesner og rejste til Malawi, fordi han, ifølge Louise Kofod Thomsen, så et behov for at arbejde med lange videregående uddannelser på en anderledes måde, end man har gjort traditionelt i en udviklingskontekst.

Det er ret grelt, at det kun er 1% af de unge i Malawi, der får en universitetsuddannelse. Derfor ønsker vi at hjælpe. Og vi ser det her som en oplagt mulighed for at støtte dem direkte med vores it-udstyr.

Mie Maria Græsvænge Hansen, Lundgrens

 

Kwera blev etableret i 2017, og det består af et internationalt team på omkring 25, hvoraf de fleste arbejder frivilligt. De har desuden et lokalt team, en lokalbestyrelse i Malawi samt en bestyrelse i Danmark.

Tilbage i 2019 talte K-NEWS med Jimmy Scavenius om projektet, som på daværende tidspunkt endnu ikke indeholdt initiativet om indsamling af brugt it-udstyr.

”Jeg hjælper unge afrikanere og finder ud af, hvad de vil, hvad de kan, og hvor meget de er i stand til at gøre for andre,” sagde Jimmy Scavenius dengang om projektet.

Kort fortalt finansierer Kwera lange videregående uddannelser for unge i Malawi, der læser eller skal i gang med at læse på lokale universiteter og videregående uddannelser.

”Malawi er et af de fattigste lande i verden, men der er nogle sociale og kulturelle strukturer, som gør, at det er et attraktivt land for Kwera at starte sine aktiviteter. For eksempel har de demokrati,” siger Louise Kofod Thomsen, som også fortæller, at 1% af unge malawianere får en lang videregående uddannelse (universitetsuddannelse). Til sammenligning er der i gennemsnit 9%, der går på en lang videregående uddannelse i de andre omkringliggende lande i Subsaharisk Afrika og 38% på verdensplan og endnu flere, hvis man kigger på den vestlige verden isoleret set.

”Det betyder jo, at der ikke bliver uddannet sygeplejersker, læger, ingeniører og andre, som skal opbygge landet, ligesom vi også har fået opbygget Danmark på samme måde,” siger Louise Kofod Thomsen.

Ifølge Louise Kofod Thomsen er det på grund af Jimmy Scavenius’ netværk, at Kwera til at starte med kastede deres blik på advokatbranchen, men projektet har nu udvidet sig til andre typer af virksomheder.

”Vi har et samarbejde med blandt andet Plesner, Aumento, Lundgrens og Molt Wengel. Det er blandt andet de fire advokatvirksomheder, der lige nu har doneret, og som vi håber, vil donere igen,” fortæller Louise Kofod Thomsen.

Om at være med i projektet fortæller Mie Maria Græsvænge Hansen fra Lundgrens:

”Det er ret grelt, at det kun er 1% af de unge i Malawi, der får en universitetsuddannelse. Derfor ønsker vi at hjælpe. Og vi ser det her som en oplagt mulighed for at støtte dem direkte med vores it-udstyr.”

 

En bæredygtig model

Kwera optager et antal studerende om året, og lige pt. har organisationen 150 studerende tilknyttet, men de forventer at kunne optage yderligere 350 nye studerende i år.

Udover at modtage finansiel hjælp til deres uddannelse indgår Kweras studerende også i et Skills Development Program, hvor de unge bliver klædt på til arbejdsmarkedet med det formål at opbygge deres kompetencer til at starte egen virksomhed, skulle de ikke komme i arbejde.

”Vi ønsker at sikre, at alle vores universitetsstuderende i Kwera er garanteret en kvalitetscomputer- og mobiltelefon, hvis de ikke allerede har en, så de kan komme igennem deres uddannelse på bedst mulig vis samt deltage i Kweras onlineprogram, som kræver det rette udstyr,” fortæller Louise Kofod Thomsen.

For at blive en del af Kweras program skal de studerende, når de er blevet optaget på universitetet, sende en ansøgning til Kwera, som blandt andet indeholder deres karakterblad fra gymnasiet og nogle anbefalelsesbreve. De bliver også testet i deres skriveegenskaber, og om de har et såkaldt ’Growth Mindset’, og til sidst i processen skal de ind til et interview.

Som en del af programmet forpligter de unge malawianere efter endt uddannelse, og når de kommer i arbejde, sig til at betale 10% af deres indtjening de første 10 år af deres arbejdsliv til nye studerende samt til eventuelle impact investorer.

Ifølge Louise Kofod Thomsen er det det, der gør Kwera unik i deres arbejde med uddannelse.

”På den måde arbejder vi med en bæredygtig og skalerbar finansieringsmodel, fordi de studerende skal kunne gå ind og finansiere hinanden, når vi ser en generation frem. Derfor vil Kweras model efter en årrække blive selvfinansierende,” afslutter Louise Kofod Thomsen.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak