Af Rasmus Lehmann Hylleberg17. december 2019 -

Antallet af amerikanske henrettelser har aldrig været lavere


For femte år i træk er antallet af amerikanske henrettelser i USA's retssystem færre end 30. Samtidig er modstanden mod dødsstraf i USA større end nogensinde.


Der sker færre og færre henrettelser på dødsgangen i USA. I 2019 blev 22 mennesker henrettet, og det er det næstlaveste antal siden 1991.

Det viser en ny rapport fra non-profit organisationen The Death Penalty Information Center ifølge Reuters.

Det er femte år i træk, at antallet af henrettelser ligger under 30, og det er ligeledes femte år i træk, at antallet af afsagte dødsdomme ligger under 50.

Samtidig er har der aldrig været så stor en andel af amerikanerne, der vægter livtidsdomme over dødsdomme i USA. I 2014 var andelen af amerikanere, der foretrak dødsstraf over livstidsfængsel 60%, men i 2019 faldt den andel til 47%.

Der bliver samtidig færre og færre stater, hvor dødsstraf fortsat er en del af praksis. I 2019 besluttede Californien at indføre et midlertidigt stop for alle dødsstraffe, mens New Hampshire blev den 21. amerikanske stat, der nu har helt forbudt dødsstraf.

 

Dødsstraf til debat blandt amerikanerne

Debatten om dødsstraf har for alvor fået nyt liv i USA, efter flere højtprofilerede sager har været i mediernes søgelys over spørgsmålet om skyld. Ifølge direktør for organisationen Richard Dunham, så er der stadig store udfordringer i strafudmålingen i USA.

"2019 kom tæt på at være året for henrettelse af den uskyldige. Vores domstole og offentlige embedsmænd ignorerer alt for ofte dødbringende fejl og tager ofte skridt til at hindre sandheden", siger han i rapporten ifølge Reuters.

Senest var sagen om Rodney Reed, der skulle have været henrettet d. 20. november, 20 år efter sit formodede drab på en 19-årig pige. Her forsøgte flere kendte som Beyonce, Kim Kardashian og Rihanna at bruge deres indflydelse til at få Rodney Reed løsladt, efter det kom frem, at nye vidneudsagn i sagen såede tvivl om skyldsspørgsmålet. 

Dødsstraf blev første gang indført i det offentlige retssystem i USA i 1834 i Pennsylvania. Siden 1976 er 1499 mennesker blevet henrettet i på den amerikanske dødsgang. Senest sidste onsdag i Texas.

Del

Antallet af amerikanske henrettelser har aldrig været lavere


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak