Skrevet af Caroline Rødgaard Bjelke


”Vi vil arbejde mod en bæredygtig fremtid. Det gør vi bedst med vores viden og i tæt samarbejde med de virksomheder, der kan udvikle de nye effektive løsninger, der skal til”, skriver Bech-Bruun som indledning til deres nye samarbejdsprogram BB Impact, der skal hjælpe bæredygtige startup virksomheder. Det vil de gøre, ved at tilbyde de første 50 timers rådgivning uden betaling, og derefter en ’markant reduceret timepris’ i videre juridisk rådgivning, som virksomheden kun skal betale for, hvis de fælles aftalte mål nås.

Og det er netop dét, at det er startups med rod i FN’s 17 verdensmål – samt en vedvarende rådgivning og dialog, der gør projektet unikt, fortæller senioradvokat og programansvarlig ved Bech-Bruun Ditte Lassen-Kahlke:

”Der er mange startups, der har brug for juridisk assistance, så der er heldigvis mange advokater, der tilbyder forskellige former for rådgivning til iværksættermiljøet, hvilket vi også selv har gjort og gør i andre sammenhænge. Med BB Impact vil vi dog gøre en ekstra indsats i forhold til startup-virksomheder, der understøtter ét af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, ved at tilbyde dem et længevarende partnerskab. Dermed har vi mulighed for at give dem løbende konkret rådgivning og sparring indenfor alle relevante juridiske områder, og på den måde forhåbentligt bidrage til, at deres mål og vision lykkes”, fortæller hun.

Ambitionen med samarbejdsprogrammet er at kunne understøtte ti startup-virksomheder med 50 timers gratis rådgivning ad gangen – og herefter vil virksomhederne blive tilbudt vidererådgivning til en 50% reduceret pris. Det er når programmet rigtigt er kommet op at køre.

 

Juraen som starthjælp 

For at få muligheden for støtten, skal man være en dansk startup-virksomhed, der understøtter et af FN’s verdensmål – andre krav er der ikke. Siden projektet blev lanceret d. 15. oktober, har BB Impact modtaget ’en del’ ansøgninger, men håber på endnu flere, og så vil de vælge de første ud inden nytår.

Længe før BB Impact blev lanceret, blev samarbejdsprojektet dog testkørt i to pilotprojekter: Circular Food Technology og Entrée – begge startups med rod i ét af FN’s 17 verdensmål. Her blev de overbevist om, at det er det rigtige at fokusere netop på startups.

”Jo tidligere man kommer ind, jo bedre. Vi kan være en løbende sparringspartner for startupvirksomhederne fra starten og hjælpe dem med at fokusere på det, der er vigtigt for netop deres virksomhed. Det kan f.eks. være at få udarbejdet en ejeraftale eller at få sikret virksomhedens immaterielle rettigheder med det samme. Hvis det udskydes, koster det typisk endnu mere energi og omkostninger for virksomheden, end hvis det bliver sikret fra starten”, fortæller hun og tilføjer:

”Og det er klart, at det ikke er juraen, der nødvendigvis gør, at den specifikke startup får succes, men det kan bidrage til, at virksomheden kommer godt fra start og igennem det første år, og på den måde får chancen for at komme videre mod målet. Det er vores håb.”

 

Fart på pilotprojekter

Circular Food Technology er en lille virksomhed, som har sat sig for at bekæmpe spildet af restproduktet ’mask’, som kommer af malt, og er tilovers efter produktionen af bl.a. pilsner, stout og whiskey. Tidligere har affaldsproduktet været anvendt i dyrefoder, men flere bryghuse har haft svært ved at afsætte det, hvilket gør, at det ofte har endt som affald.

”Circular Food Technology understøtter blandt andet FN’s verdensmål nummer 12 om at sikre et bæredygtigt forbrug ved at genanvende restproduktet mask fra ølproduktion i nye og sunde fødevareingredienser”, fortæller Ditte Lassen-Kahlke.

Det andet pilotprojekt, Entrée, har et fokusområde et noget andet sted: at hjælpe mennesker ind på arbejdsmarkedet gennem et ’jobakademi’ i sammenspil med en catering- og eventforretning. ”En mangel på kvalificeret køkkenpersonale i den danske restaurationsbranche og et stigende antal nydanskere, der ønsker arbejde”, var ifølge de to stiftere af Entrée de to behov, der skulle findes en løsning på, skriver Bech-Bruun om projektet.

Ditte Lassen-Kahlke, forklarer, at de håber på at få en bred pallette af forskellige fokusområder – gerne alle tallene fra 1 til 17, hvis der kommer en masse gode ideer på bordet.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak