26/03/2020 - BLOG - Legaltech

BLOG: Det skete der i LegalTech det forgange år – og what’s next?


2020 er godt i gang, og LegalHero analyserer, hvad der i 2019 er sket inden for LegalTech i Danmark og på mere globalt plan det sidste års tid samt kigger lidt i krystalkuglen for det resterende 2020.

Tekst: Jonatan Hjortdal, Oscar Almstrup og Kristian Anker, LegalHero


LegalTech-scenen i Danmark har konstant gennem 2019 haft en opadgående formkurve.
Et af årets vel nok største highlights kom i november måned, hvor Contractbook kunne offentliggøre, at et syndikat bestående af Googles VC-fond Gradient Ventures, den nordiske VC-fond byFounders og en gruppe angel-investorer var gået sammen om at investere 3.5 millioner euro i Contractbook og deres contract management-løsning.

Investeringen i Contractbook er interessant af flere årsager. For det første viser den, at LegalTech som område måske kigger ind i et mere investeringsvilligt klima i Danmark end hidtil. Det har været småt med VC-investeringer i LegalTech-firmaer i Danmark, og derfor er investeringen i Contractbook godt nyt for hele branchen. Dertil kommer, at investeringen i Contractbook var første gang, at en af Googles VC-fonde investerer i et dansk startup. Forhåbentligt følger flere udenlandske VC’er efter.

 

En sovende kæmpe vågner så småt

I advokatbranchen virker det efterhånden også til, at LegalTech i højere grad trender på dagsordenen end tilfældet var primo 2019.

Flere af de største advokatkontorer er begyndt at udvikle digitale produkter som fx fristberegnere eller sagsportaler, der giver klienterne øget gennemsigtighed i deres sager. Selvom udviklingen er spændende, er der efter vores mening fortsat lang vej til, at advokatkontorerne arbejder med egentlig AI, machine learning og andre mere sofistikerede teknologier.

Den mest skelsættende nyhed i advokatbranchen set med LegalTech-briller var, da Bech-Bruun offentliggjorde købet af den danske softwarevirksomhed d60, der er specialiseret i udvikling af skræddersyede softwareløsninger. Bech-Bruun etablerede samtidig med overtagelsen af d60 et selvstændigt selskab til udvikling af nye digitale juridiske løsninger under navnet .legal.

Formålet med .legal er ifølge Bech-Bruun at ”udvikle integrerede digitale juridiske løsninger, der kan købes på abonnement, uanset om man er kunde hos Bech-Bruun eller hos en anden advokatvirksomhed”.

Ovenstående er en interessant udvikling, da noget tyder på, at Bech-Bruun faktisk kommer til at prøve at innovere inden for sit kerneprodukt, nemlig juridiske services.

 

Globale tendenser

Kigger man udover de danske grænser, var 2019 igen et år, der stod i investeringernes tegn, hvilket vi allerede skrev om i maj måned. Der var allerede i september 2019 investeret flere penge i LegalTech end i hele 2018, der indtil da havde været det meste aktive år for investeringer i LegalTech nogensinde.

På globalt plan blev 2019 også året, hvor mange juridiske serviceudbydere for alvor begyndte at rette blikket mod kunderne og begyndte at interessere sig for, hvordan man kan udvikle sin forretning til at blive mere ”klientcentreret” og udvikle løsninger, der kan stå alene og ikke på samme måde er afhængig af rådgivernes viden. Dette fokusskifte bliver bakket op af det faktum, at størstedelen af investeringerne i 2019 gik til virksomheder, der brugte AI i større eller mindre omfang.

 

2020 starter uroligt – mørke skyer forude?

Men træerne vokser ikke ind i himlen, og ovenpå et historisk år 2019 for LegalTech er år 2020 allerede startet ud med nogle markante rystelser. Vores – og mange andres – LegalTech-darling fra Silicon Valley, Atrium, valgte at dreje nøglen om efter ikke at kunne finde en model, der kunne tilbyde deres services effektivt nok til deres klienter. Inden da havde Atrium valgt at afskedige hele sin rådgivningsforretning af advokater og i stedet tilbyde dem adgang til deres platform som ”preferred outside attorneys”.

Herudover meldte det ligeledes amerikansk-baserede UpCounsel, en af verdens hurtigt voksende markedspladser, at man også ville lukke ned. Meddelelsen kom uden forudgående varsel og fremstod enormt kryptisk. Senere meldte UpCounsel ud, at de ikke lukkede ned alligevel, men ville fortsætte som hidtil. Forvirringen var med andre ord total for en markedsplads, der løser juridiske opgaver for store erhvervskunder som fx AirBnB.

Begge meldinger kom som lyn fra en klar himmel og affødte straks spekulationer om, hvorvidt Atriums henholdsvis UpCounsels forretningsmodeller var udfordret på et højere plan, da begge tech-firmaer er gået lige til grænsen i forhold til nationale advokatetiske regler mv.

Begge cases er for os at se et eksempel på, hvor vigtigt det er, at man som LegalTech-virksomhed har en sund respekt for den branche, man prøver at udfordre, og anerkender, at der ligger en masse underliggende dynamikker, som ikke bare kan erstattes af digitale underskrifter, kontraktskabeloner og (for) smarte løsninger.

Dette blogindlæg er udelukkende udtryk for skribenternes egne holdninger.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak