16/08/2022 - Bog

Den nye norm er, at domstolene godkender et valgs legitimitet


Der er flere eksempler på, at valghandlinger kompliceres rundt om i verden. Vælgerne vil ikke længere stiltiende acceptere et valg, og det har flere steder været op til domstolene at legitimere valgets resultater. Sådan lyder konklusionen i en ny bog, der tager livtag med domstolenes rolle i relation til folkeafstemninger og valg.


Billedet: Professor Jurij Toplak, hans bogs forside samt illustration af stemmeafgivelse  fra  shutterstock

 

Domstolene er blevet den afgørende og nærværende institution ved folkeafstemninger.

Sådan lyder en af budskaberne i bogen The Routledge Handbook of Election Law, der uderkommer onsdag.

Bogen er en antologi med bidrag fra 27 juridiske eksperter fra seks kontinenter, og det er den første bog, der på den globale scene analysere nogle af de mere principielle juridiske tvister, når det kommer til valg.

"Valg er den vigtigste politiske begivenhed og en fejring af demokratiet, men for at vælgerne kan acceptere dem, skal de se, at kandidaterne og myndighederne følger loven", siger co-editor på bogen, den slovenske professor Jurij Toplak, der arbejder på University of Maribor i Slovenien.

 

Aktuelt i USA

Over de sidste 20 år har domstolene flere steder i verden vendt den juridiske tommel ned til valg og afstemninger. Bl.a. i Østrig, Kenya, Schweiz og på Island. 

Bogen kommer på tidspunkt, hvor primærvalgene i USA er i fuld gang og spekulationerne om et ulovligt valg i 2020 stadig spøger blandt republikanerne. Noget som flere delstatsdomstole på det pure har afvist.

Og det er ifølge bogens co-editor faktisk en god ting, at domstolene er en aktiv del i verificeringen af valgene rundt om i verden.

"I løbet af de sidste 20 år har domstole verden over ofte blevet spillere ved valg. Dommere har således en afgørende rolle i sikringen af ​​demokratiet. De har nøglen til frie og retfærdige valg og til at bevare tilliden til processen", siger Toplak og tilføjer at, det er et synspunkt der vel at mærke kun er gyldigt, hvis det juridiske system er en stærk og uafhængige institution.

Helt aktuelt er det, bogens pointer handler om, i spil ved det netop overståede valg i Kenya.

Valget i sidste uge har fået udråbt en vinder, William Ruto, men oppositionslederen Raila Odinga har i går tirsdag meddelt, at han vil gå rettens vej for at få valgets resultat annulleret.

Det sker efter at, som Ritzau/Reuters rapporterer, at der kort inden annonceringen af resultatet udbrød håndgemæng i rummet, hvor resultatet skulle offentliggøres. Fire ud af syv medlemmer af landets valgkommission har desuden afvist det offentliggjorte resultat.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak