09/09/2020 - Retssikkerhed

Det norske regeringsparti vil med nyt partiprogram liberalisere advokatbranchen


I det norske regeringsparti Høyres nye partiprogram lægger partiet op til en markant liberalisering af advokatmarkedet i Norge. Forslaget vil betyde, at der fremover ikke skal være begrænsninger på, hvem der må eje og drive advokatvirksomhed i Norge. Forslaget vil styrke innovationskraften, lyder argumentet, der bakkes op af erhvervslivet.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/PR


Sæt advokatbranchen fri og få kreative tanker, finansielle strateger og forretningsudviklere med på den innovationsbølge, som advokaterne ikke evner at ride med på.

Sådan lyder argumenterne bag et nyt forslag fra det norske regeringsparti Høyre, der i deres kommende partiprogram lægger op til en fuldkommen liberalisering af den norske advokatbranche. 

Peter Frølich, der er næstformand i Stortingets justitskomité og justitsordfører for Høyre mener, at den nuværende ejerstruktur kvæler innovationen, og at tanker og kompetencer udefra vil være med til at skabe den nødvendige omstilling i branchen. Han anerkender ikke bekymringen om, at en liberalisering vil udvande retssikkerheden og advokaternes uafhængighed, da man med liberaliseringen samtidig foreslår et udvidet tilsyn, der skal holde hånd i hanke med advokatfirmaernes virke.

"Den advokatetiske eden og de forpliktelsene som følger av det å være advokat, vil gjennomsyre alt, og prege selskapene som velger en annen struktur. De vanntette skottene som sikrer advokatens uavhengighet, vil selvfølgelig måtte være der," siger han til Advokatbladet.no.

 

Bakkes op af erhvervslivet

Forslaget bakkes op af bl.a. forsikringsselskabet HELP, der i Norge bl.a. tilbyder målrettede og individuelle retshjælpsforsikringer til virksomheder. HELP blev bl.a. fremhævet i Justitias rapport fra i år om erhvervslivets adgang til domstolene som et eksempel at følge, da man i dansk sammenhæng har en stiltiende aftale om fælles standardvilkår i erhvervslivets retshjælpsforsikringer.

Direktør hos HELP, Johan Dolven, ser store muligheder for adgangen til en advokat og ikke mindst konkurrencen på markedet for juridiske ydelser. Han henviser bl.a. til situationen i England, hvor man i 2011 deregulerede advokatbranchen, og her ser man i dag blot 11 % af de engelske advokatfirmaer, som er ejet af eksterne aktører. Også han peger på, at mange af bekymringerne kan komme til livs via et effektivt tilsyn. For det behøver slet ikke være en bekostelig affære.

"Tilsynet i England koster 0,25 prosent av verdiene advokatbransjen skaper. Jeg har gjort et regnestykke som viser at dersom man skal lage et nytt tilsyn her hjemme a la Finanstilsynet - som har langt flere ressurser enn Tilsynsrådet for advokatvirksomhet - så vil det koste 0,3 prosent av omsetningen til advokater i Norge," siger Dolven til Advokatbladet.no.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak