19/04/2022 - Retshjælp

Det skal være Heste-nettet for juridiske spørgsmål 


Markus Klokhøj har sammen med en række frivillige lavet en hjemmeside, hvor flygtninge fra Ukraine kan få hjælp til juridiske spørgsmål.

Dagen efter lanceringen af hjemmesiden, fortæller han til K-NEWS, at hans mailboks var lagt fuldstændig ned af henvendelser.

Tekst: Cecilie Uhre


Billedet: Screendump fra legalaidukraine.dk

 

Hjemmesiden, der hedder Legal Aid Ukraine, skal være en hjælpende hånd til de ukrainske flygtninge.

Den blev lanceret d. 5. april, og klikker man rundt på den beige, blå og gule hjemmeside, finder man basale oplysninger på både engelsk og ukrainsk om blandt andet opholdstilladelse, arbejde og bolig specifikt rettet mod ukrainske flygtninge.

Markus Klokhøj, der er juristen bag projektet, fortæller, at han også tidligere har arbejdet meget med retshjælp.

“Kender du Heste-nettet? Når du googler ting, finder du altid dit svar på Heste-nettet.

 

Som studerende drev han frivilligorganisationen UNG RET og selve inspirationen til Legal Aid Ukraine kommer fra hans tidligere erfaring med at rådgive argentinere, der er i Danmark på et working holiday visa.

“Jeg havde egentligt lovet mig selv at offentliggøre det dokument med ofte stillede spørgsmål, som jeg bruger til argentinerne, så folk kunne benytte sig af det. Det kom jeg så lidt væk fra, og så opstod der i stedet situationen i Ukraine,” fortæller Markus Klokhøj og forklarer, at han på hjemmesiden har samlet mange af de spørgsmål, der opstår hyppigst.

 

Med hjælp fra IKEA

Til daglig arbejder Markus Klokhøj som Privacy and Technology leader i IKEA, hvor der er et stort internationalt miljø. Derfor har han også kollegaer, der er fra Ukraine, og de har hjulpet med oversættelser på Legal Aid Ukraine.

“De har oversat dansk jura fra engelsk til ukrainsk. Det lyder mærkelig, men det lykkedes,” fortæller han om hjemmesidens tilkomst, der generelt har været præget af hjælpende hænder fra Markus Klokhøjs netværk. Et netværk, som både består af tidligere kollegaer og gamle studiekammerater, som har hjulpet med at besvare nogle af de spørgsmål, der ligger lidt uden for Markus’ egen speciale.

Målet med hjemmesiden er ikke, at det skal være en traditionel retshjælp, hvor folk ringer ind og stiller spørgsmål, for det rækker ressourcerne ikke til, og Markus Klokhøj taler heller ikke ukrainsk. I stedet sammenligner han hjemmesidens formål med en anden internetkending – i hvert fald for en stor gruppe firbenfans.

“Kender du Heste-nettet? Når du googler ting, finder du altid dit svar på Heste-nettet. Så hvis man kan lave sådan en platform, der er ligesom Heste-nettet for folk, der skal bruge svar på juridiske spørgsmål, så du har alle de der basics samlet et sted, så synes jeg, vi har opfyldt et formål,” siger han og fortsætter:

“Jeg har snakket med alle mulige, der har talt om at lave videre på det, og man kunne jo lave alt mulig videreudvikling af det, men jeg synes, der er noget elegant ved, at det bare er det, der er lige nu. Folk leder efter informationer, og nu er der mulighed for at få det på et sprog, du forstår, hvis du er ukrainer.”

Kan alle flygtninge benyttet sig af det her?

“Det er muligt for andre flygtninge at bruge, ja. For det hele er ligesom tilgængeligt på engelsk. Nu kaldte jeg den Legal Aid Ukraine, fordi det var baseret på, at du kan få den type opholdstilladelse, som ukrainere kan få.  Man kan sige, det juridiske landskab for dig som flygtning afhænger jo også lidt af, hvilken type opholdstilladelse du får, og der kan det være lidt problematisk at dele det op, fordi hvis du først begynder at skulle sortere efter opholdstilladelse og bagefter hvilke rettigheder, du så har, så bliver mængden af indhold lige pludselig meget større i forhold til, hvad det er lige nu.

Og der eksisterer allerede ret mange informationskilder på for eksempel arabisk og tyrkisk, som giver mange af de samme oplysninger for eksempel Refugees Welcome, der har en database med svar på mange af de spørgsmål. Så man kan sige, behovet var måske heller ikke lige så stort. Det kan være, det bliver det, men lige nu så er mange af de juridiske svar ligesom allerede lavet af andre organisationer, der har været investeret i det her i mange år og har erfaring med hvilke spørgsmål, der stilles, og hvordan de skal besvares.”

 

Værdifuldt for både den, der giver og den, der får

Legal Aid Ukraine er som før nævnt skabt med hjælp fra mange frivillige i Markus Klokhøjs netværk. Og en tendens han har lagt mærke til i arbejdet med hjemmesiden er, at der er mange mennesker, der leder efter mening i deres hverdag.

“De sidder i deres 9-17 arbejde og kigger efter noget, der giver mening. Og det virker til, at den her situation har tændt noget i en masse mennesker, der gør, at de gerne vil hjælpe, hvor de kan,” siger han og fortsætter:

“Men jeg tror, at der er mange, der ikke rigtigt tør, fordi de er bange for at sige noget forkert. Men sandheden er, - eller mine erfaringer fra tidligere er - at nogle gange er folk (læs. folk, der har brug for hjælp) bare glade for at få et svar, der kan lede dem i den rigtige retning, fordi de bogstavelig talt er på bar bund. Og der tror jeg bare, at man skal springe ud i det.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak