02/11/2022 - Portræt

Det var eventyrlyst, der drev værket


Gennem hele Morten Michelsens karriere har eventyret og rastløsheden længe fulgt ham. Frem og tilbage mellem København og New York og på sine rejser rundt i verden. Men i dag har Morten så småt fundet roen som ’officer in charge’ for FN’s ’Dispute Tribunal’.

Tekst: Sara Moss Hesse og Rasmus Lehmann Hylleberg


”Hvem er du? Dig har jeg aldrig mødt før,” spørger tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan.

”Jeg er Morten fra Danmark,” svarer Morten Michelsen. 

Kofi Annan griner. For en af hans tætteste rådgivere på daværende tidspunkt var også dansker. Og det får ham til at spørge:

”Hvad er det med jer danskere? Er I ved at overtage FN eller hvad?”

Scenen er fra Morten Michelsens tid i FN i New York som ’political affairs officer’ for den tidligere ghanesiske generalsekretær Kofi Annan.

”Alle kendte Kofi Annan. Han havde en fantastisk personlighed,” siger Morten, der arbejdede for den tidligere generalsekretær fra 2001 til 2004.

Dengang var Morten den nederste i fødekæden, som han selv beskriver det, men han deltog i mange af Kofi Annans møder, hvor han blandt andet skrev talepunkter, tog mødenotater og briefede den tidligere generalsekretær.

Og især ét bestemt møde står soleklart i Mortens erindring. Det foregik på Kofi Annans kontor med en daværende udenrigsminister fra et land i Mellemamerika, og det var det allerførste møde, Morten dækkede for Kofi Annan. På kontoret var der en sofa og en række stole, og Morten fortæller selv, at han var meget i tvivl om, hvor han skulle sætte sig.

”Jeg tænkte, nu holder jeg mig pænt i baggrunden. Da alle har sat sig, og der kun er én ledig stol tilbage, sætter jeg mig i den,” siger han.

Efter mødet prøver Morten diskret at snige sig ud. Men lige inden han når hen til døren, får Kofi Annan stillet sig ind foran ham, kigger ham i øjnene og tager Mortens hånd i sine hænder.

”Han har meget varme hænder. Og så spørger han mig: ’Hvem er du? Dig har jeg aldrig mødt før’,” fortæller Morten.

De to står og sniksnakker et par minutter. Noget, som for Morten føles som en evighed.

”Jeg var meget beæret over det. Det gjorde et enormt indtryk på mig, at han tog sig den tid til at sige ’goddag’ og anerkende min tilstedeværelse,” fortæller Morten om oplevelsen og tilføjer:

”Jeg har altid haft en interesse for det multilaterale, men det var her, jeg virkelig blev bidt af FN. Og at få lov til at arbejde for en personlighed som Kofi Annan var helt fantastisk.”

 

Ro i rastløsheden

Morten har altid været eventyrlysten. Lige fra den dag på jurastudiet, hvor han indså, hvad han ville med juraen, har drømmen om at rejse verden tynd fulgt ham tæt.

”Jeg var meget træt af at læse jura. Jeg syntes, at det var dødkedeligt. Men så slog det mig pludselig, hvor sjovt det var at være ude i verden og rejse. Og så tænkte jeg, at den bedste måde, jeg nogensinde kan få nogen til at betale mig for at rejse jorden rundt, er at blive færdiguddannet jurist og få et job i Udenrigsministeriet,” fortæller Morten Michelsen og tilføjer:

”Så grunden til, at jeg overhovedet blev jurist, var ren eventyrlyst.”

Færdiguddannet blev han, og ikke længe efter blev han dansk diplomat i Udenrigsministeriet, hvor han var fra 1998 til 2001. I dag er han bosiddende i New York, hvor han er ’legal officer’ og ’officer in charge’ for United Nations Dispute Tribunal – en speciel intern arbejdsret i FN. Mortens karrierevej har dog været alt andet end forudsigelig, og han fortæller selv, hvordan han efter mange års rastløshed, så småt har fundet roen:

”Man bliver jo ældre. Så den der rastløshed raslede lidt af på et eller andet plan. Og så har jeg fundet et job, som jeg er rigtig glad for.”

 

Embedsmand, advokat, filmproduktion og finanskrise

Vi skruer lige tiden tilbage til start 00’erne.

Efter at have arbejdet som embedsmand i New York for Kofi Annan blev Morten Michelsen i 2004 kaldt hjem til Udenrigsministeriet, hvor han arbejdede i et års tid med Sikkerhedsrådet.

Men ligesom så mange andre gange i Mortens karriere gik der ikke længe, før han følte et behov for at prøve noget nyt. Så da der i 2006 opstod en mulighed for at komme ind og arbejde hos Plesner, greb han chancen.

”Idéen om at skulle sidde i den samme boks resten af mine dage som diplomat i Udenrigsministeriet tiltalte mig ikke. Og så har jeg altid været nysgerrig for at se, hvordan et advokatkontor egentlig ser ud indefra. Så det var meget det, der drev det. Og så muligheden for at komme ind og få min advokatbestalling – en lidt mere forskelligartet profil, så jeg ikke nødvendigvis ’bare’ skulle være diplomat resten af mit liv,” fortæller Morten.

Mens Morten Michelsen sad hos Plesner, spirede der en drøm i ham om at komme tilbage til New York. Det var også grunden til, at han, lige efter han havde fået sin advokatbestalling i Danmark, deponerede den, forlod Plesner og i 2009 tog til New York for at arbejde som advokat på Wall Street.

Han interesserede sig særligt for konkurrenceret og enterainment law, fortæller han. En interesse, der delvis var drevet af en gammel drøm om at producere film.

”På det tidspunkt havde jeg haft et filmproduktionsselskab, men jeg lavede aldrig nogle film. Så det, jeg meget gerne ville, var at komme over og arbejde for et af de store entertainment law-kontorer derovre og på den måde se, om jeg kunne komme ind i branchen og måske få mit eget produktionsselskab derovre,” siger han.

For at kunne det og få sin bestalling skulle Morten Michelsen have en Master of Laws (LLM). Denne tog han på New York University, og han fik sin bar-eksamen i 2009.

Men som han selv siger, ”timing is everything”. Og i Mortens tilfælde var der muligvis ikke noget værre tidspunkt end under finanskrisen at stå som arbejdsløs i New York. For selvom han stod med en advokatbestalling i hånden og med en masse erfaring i bagagen, var der ikke et job at få.

”Og der var gode råd dyre, for så sad jeg i New York og vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle gøre,” beretter Morten Michelsen, der dog havde heldet med sig.

 

Tilbage i FN

Gennem nogle venner fra sin tid i FN lærte han om et job i en helt nyoprettet FN-domstol i New York - United Nations Dispute Tribunal. Og den manglede en souschef. Morten søgte jobbet og fik det, og sådan gik det til, at han endte i FN igen.

”Jeg var rigtig glad for, at jeg fik det. FN rykkede på en eller anden måde i mig. Det har det altid gjort,” siger Morten.

Efter mange år med gentagende opbrud endte Morten altså igen i FN, hvor han har siddet ved FN’s ’Dispute Tribunal’ de sidste 13 år. Om det at arbejde for en nyoprettet domstol, siger han:

”Det har været enormt spændende at være med til, fordi jeg kom, lige da det hele startede. De reformerede systemet, og så kom jeg ind helt i starten. Der var en pionerånd omkring det. Og det var også meget eventyrlyst, vil jeg sige. Hver gang vi satte pennen på papiret, skrev vi basalt set retshistorie,” siger Morten.

Selvom Morten er glad for sit job i FN, er der dog især én ting, han finder særligt udfordrende i forbindelse med sine mange år i New York.

”Det sværeste er at være væk hjemmefra. Det er da selvfølgelig svært at være væk for familien og mine gamle forældre, som har brug for, at jeg tager mig af dem. Men jeg ser også lidt sådan på det, at det er jo en virkelighed, jeg selv har valgt. Og hvis jeg er utilfreds med den, så må jeg jo bare finde en anden,” afslutter han. 

 

Fakta: Hvad er United Nations Dispute Tribunal?

United Nations Dispute Tribunal er en intern arbejdsret i FN, hvor ansatte kan stævne arbejdsgivere inden for FN. Uenigheder, den kan tage sig af, handler for eksempel om løn, ansættelsesvilkår eller fyringer.

Den interne arbejdsret er særlig, fordi FN som international organisation har ’privileges and immunities’, hvilket betyder, at man som FN-ansat ikke kan gå ned i byretten og føre sin sag, fordi FN er immun over for den type søgsmål.

Derfor har man lavet et internt juridisk system, hvor tribunalet sidder og kører alle sådanne sager.

Tribunalet afgør også sagerne, og det er sekretariatet i New York under Morten Michelsens administrative ledelse, der forbereder de ansættelsesretlige sager i FNs organisationer til dem. Dommerne er uafhængige og må derfor ikke have nogen forbindelse til FN i øvrigt.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak