22/11/2021 - Lovforslag

EU vil med nyt lovforslag få virksomheder til at stoppe skovrydning


EU-Kommissionen vil skovrydning til livs, og derfor er de kommet med et lovforslag, hvor de vil sikre, at de varer EU-borgere køber og bruger, ikke bidrager til skovrydning og -forringelse.

Tekst: Cecilie Uhre / Foto: Shutterstock og screenshot af tweet


Hvis du spiser chokolade, drikker kaffe eller en gang imellem nyder en bøf,
tager du måske samtidigt en bid af verdens skove. For måske kommer din morgenkaffe fra en plantage, der engang var skov, men blev ryddet til fordel for kaffeproduktion.

For siden 1990 og frem til 2020 har verden, ifølge EU-Kommissionen mistet 420 millioner hektar skov. Og skoven har primært ladet livet til fordel for landbrug inden for soja, oksekød, træ, kaffe, palmeolie og kakao.

Og det vil EU-Kommissionen nu lave om på. Derfor præsenterede kommissionen i sidste uge et lovforslag, der skal få virksomheder til at tage mere ansvar og passe bedre på verdens skove.

På Twitter skriver Ursula von der Leyen om udspillet:

 

Konkret handleplan

I et Factsheet kommer Kommissionen med en handleplan for, hvordan de forestiller sig, at reguleringen skal foregå.

De vil blandt andet have, at virksomheder skal bekræfte til nationale myndigheder, at de varer, som de vil forhandle på EU-markedet, følger EU’s regler. Derudover skal medlemslande have adgang til relevant information om de råvarer og produkter, der forhandles gennem et digitalt system. Dataen kan blandt andet være geografiske koordinater over, hvor produkterne kommer fra. Samtidigt skal der oprettes et benchmarking-system til hvert enkelt land, som skal laves af Kommissionen, og som skal afgøre risikoen i forhold til skovrydning.

Medlemslandenes rolle skal blandt andet bestå af, at de selv skal sørge for, at produkterne overholder reguleringen, rapportere om deres håndhævelse af reglerne til Kommissionen og reagere på usikkerheder.

Også virksomhederne, der vil sælge produkter på det europæiske marked får mere ansvar. De skal nemlig udover at bekræfte til nationale autoriteter, blandt andet indsamle relevant information om de råvarer og produkter, de sælger, for at sikre at produkterne ikke er produceret på land, hvor skov er blevet ryddet efter 31. december 2020 til fordel for produktion. Samtidigt vil der blive indført obligatorisk due diligence, analyse og evaluering af virksomhedernes supply chain.

Du kan læse hele factsheetet HER.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak