04. juni 2020 -

Folketinget strammer grebet om kviklånsudbydere – slut med ÅOP på 800 %


Et enigt Folketing, undtagen Liberal Alliance, har i dag vedtaget ny lovgivning, der sætter en prop i kviklånsudbydernes ekspansive vækst. Med den nye lov indføres bl.a. et loft over, hvor høj ÅOP må være, ligesom virksomhedernes markedsføringsmuligheder indskrænkes.


Regeringen indgik i slutningen af 2019 en aftale sammen Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige om et opgør med de dyre kviklån, der har fanget mange borgere i uoverskuelig gæld.

I dag er de nye regler vedtaget i Folketinget, og dermed er aftalens indhold nu ophøjet til lov. Efter de nye regler bliver der ikke blot sat en grænse for, hvor høje årlige omkostninger et lån maksimalt kan have, men også indført et loft over, hvor meget en forbruger maksimalt kan betale tilbage i renter og gebyrer. Samtidig bliver der indført markante stramninger for, hvornår virksomheder må markedsføre forbrugslån.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

”I dag gennemfører vi et opgør med kviklån, der har fanget særligt unge og udsatte i uoverskuelige gældsfængsler. Det er på høje tid, for kviklån har været et problem i alt for mange år. Vi har tidligere set eksempler på årlige omkostninger op mod 900 procent. Det er slut nu. Med det nye indgreb sætter vi både en langt lavere grænse for, hvor høje de årlige omkostninger må være, og vi sætter et loft over, hvor meget man som forbruger maksimalt skal betale tilbage i renter og gebyrer. Og oven i det gør vi det ulovligt at reklamere for lån med en årlig omkostning i procent på mere end 25", siger Simon Kollerup.

Problemet med de mange kviklånsudbydere, koblet med et ekspansivt marked for online gambling, har skabt en økonomisk sprængfarlig cocktail for de forbrugere, der er på jagt efter de hurtige gevinster. En problematik vi på K-News satte fokus på tilbage i marts 2018, hvor vi bl.a. talte med forbrugerrådet TÆNK om problematikken i vores podcast.

De nye regler sikrer forbrugerne mod kviklån i fremtiden på flere måder:

1. ÅOP-loft: I dag bliver der udbudt lån med årlige omkostning i procent (ÅOP) på mere end 800. Det er slut nu. Med loven forbydes alle forbrugslån, der har en ÅOP over 35 pct.

2. Markedsføringsforbud: Med loven indføres et markedsføringsforbud, der betyder, at virksomheder, der udbyder lån med en ÅOP over 25 pct., ikke må markedsføre nogen forbrugslån overhovedet. Det bliver dermed forbudt at reklamere for de dyre kviklån i busser og tog. Desuden indføres et forbud mod markedsføring af kviklån på TV i sammenhæng med spil og gambling.

3. Omkostningsloft: Som et tredje element sættes en stopper for forretningsmodeller, hvor man tjener penge på rykkergebyrer og andre strafrenter. Konkret indføres et omkostningsloft, så man maksimalt kan betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set.

Del

Folketinget strammer grebet om kviklånsudbydere – slut med ÅOP på 800 %


Hold dig opdateret

Tilmeld dig K-News nyhedsmail og få information om nye podcasts, portrætter, videoer og meget mere.

Nyhedsmail. Ja tak

Seneste nyheder