01. september 2020 - Ny lov

Hækkerup indfrier løfte: Flertal enig om ny aftaletekst, der kræver samtykke ved sex


Justitsminister Nick Hækkerup præsenterede i dag en ny samtykkebaseret lov om voldtægt, der definitivt slår fast, at begge parter skal give et tydeligt samtykke før en seksuel akt.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


Sex uden samtykke kan sidestilles med voldtægt.

Så klar er meldingen fra justitsminister Nick Hækkerup, der i dag kunne præsentere en ny aftaletekst til en ny samtykkebaseret lov om voldtægt. Bag forslaget står udover regeringen SF, De Radikale og Enhedslisten. 

"Vi går fra et system, hvor der skulle være tvang og vold for, at det var voldtægt," siger Nick Hækkerup.

Den nye aftaletekst går imod Straffelovrådets betænkning fra februar. Her præsenterede retspræsident for Højesteret Thomas Rørdam to forslag til en frivillighedsbaseret lov om voldtægt, der lagde op til, at al sex, der ikke er frivillig, er voldtægt. Dengang udtalte Nick Hækkerup:

”Ambitionen er, at før Folketinget lukker for denne sæson, vil vi have en ny regulering for voldtægt i Danmark. Så det er et stort, vigtigt og godt stykke arbejde, der er lavet fra Straffelovrådets side,” sagde han dengang.

De Radikales Kristian Hegaard kalder den ny aftaletekst for retshistorie.

"Det er sådan, at 6.000-24.000 årligt bliver udsat for seksuelle overgreb og kun 1.000 fører til anmeldelse, og endnu færre domfældes. Det skriger til himlen, og det bliver der nu rettet op på," siger han.

Det nye forslag skal sendes i høring, og partierne håber, at den kan træde i kraft ved årsskiftet.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak