11/10/2022 - Work-life balance

Her sætter man ferien fri


Så længe du passer dit arbejde og bringer de nødvendige faktureringskroner hjem til firmaet, så kan du holde uanede ugers ferie med løn. Sådan lyder et nyt tiltag fra advokatfirmaet Grosen & Svith Advokater.

Tekst: Joachim Ploug Hansen


Foto: Kristian Svith fra  https://www.grosen-svith.dk/ og shutterstock

 

Work-life balance-bølgen er strømmet ind over den danske advokatbranche, og med sig op har den skyllet en ny perle, der skal forskønne arbejdsglæden. Det håber man i hvert fald på hos Grosen & Svith Advokater, der har besluttet sig for at ”sætte ferien fri,” som partner og advokat Kristian Svith kalder det.

Initiativet blev aftalt med advokatfirmaets to medarbejdere for en lille måneds tid siden, og præmissen er sådan set lige til; så længe du når dine mål for, hvor mange kroner du skal fakturere årligt, så kan du holde al den ferie med løn, du har lyst til.

”Hvis man i princippet opnår sit faktureringskrav på 10 måneder, så er man fri til at holde to måneders ferie,” eksemplificerer Kristian Svith og fortsætter:

”Idéen er at give vores medarbejdere den frihed til selv at bestemme, hvor meget man vil arbejde i en vis periode, for så at man kan holde mere ferie, end hvad ferieloven og de fem feriefridage tilbyder.”

 

Kan tilrettelægge ferien, som man vil

Kristian Svith vil ikke fortælle, hvor meget hans ansatte advokater skal tjene ind til firmakontoen for at opnå feriefriheden, men efter hans opfattelse ligger de i den lave ende i forhold til andre advokathuse.

”Selvfølgelig kunne vi lave det her med fri ferie illusorisk ved at sætte et så stort faktureringskrav, så man i praksis ikke ville kunne nå at holde mere end fem ugers ferie, men det er ikke der, vi ligger,” siger han.

Der er heller ikke nogen varselsfrist for, hvornår ferien skal indberettes.

”Vi har egentlig bare kommunikeret ud, at ’I, kære medarbejdere, fører en række retssager hos os, og dem går vi selvfølgelig ud fra, I selv styrer og håndterer de frister, der er, og hvis I gør det, så kan I tilrettelægge ferien, som I vil.’”

Kan der opstå en usikkerhed fra medarbejderes side om at nå deres faktureringsmål, så de ikke får holdt ferie, før de er sikre på at nå det?

”I og med det er retssager, som vi har med at gøre, så er der et meget naturligt flow i, hvordan de kører. Jeg vil sige, at med de faktureringskrav, vi har, så kan man snildt nå sine mål på et år med en normal arbejdsdag. Den bekymring tror jeg ikke, der er.”

Et af forbeholdene ved den nye ferieaftale kan være den kontraktmæssige ret til fem feriefridage, som nu forsvinder. Førhen, hvis man ikke holdt feriefridagene, kunne man få pengene udbetalt. Hvis ikke medarbejderne holder mere end seks ugers ferie med den nye frisatte ferie, så ville det være en forringelse, hvis man kigger meget formelt på det ifølge Kristian Svinth.

”Det var den primære bekymring for medarbejderne, tror jeg. Der var også lidt i forhold til, om vi mente det her, men det gør vi,” siger han og fortæller, at medarbejderne også vendte den nye ferieaftale med Djøf.

 

Skal fastholde medarbejdere

Beslutningen om at sløjfe den traditionelle ferieafholdning har grobund i Kristian Sviths egne refleksioner om, hvad han kan godt lide ved arbejdet som selvstændig advokat. Det er friheden. Friheden til selv at kunne tilrettelægge sit arbejdsliv - inden for det muliges grænser, bevares – men det fik ham til at tænke på, hvorfor den frihedsfølelse ikke også skulle kunne overføres til medarbejdernes mulighed for at holde ferie?

”Det er en underlig begrænsning, for hvis vi sætter mål for dem, og de når det mål, hvorfor skulle de så ikke have lov til at holde ekstra ferie?” siger han.

Målet er medarbejdere, der oplever en endnu større tilfredshed i deres hverdag og arbejdsliv, og derved håber Kristian Svith også, at tiltaget kan være med til at holde på dem.

”Alt andet lige er det jo nemmere at holde på sine medarbejdere, der er kommet ind i rytmen, og måden man kommunikerer på i firmaet, frem for at skulle oplære nye. Så det er også et håb om, at vores arbejdsplads er så attraktiv, at vi kan holde på vores medarbejdere,” siger han.

 

Et klart mål er nøglen

Selvom Grosen & Svith Advokater ”kun” har to advokater ansat, så tror Kristian Svith stadig, at metoden kunne bredes ud to større advokatfirmaer. Nøglen er det meget klare mål, som medarbejderne skal leve op til.

”Ellers kan det hurtigt gå hen og blive en frustration for begge sider. Det kunne godt være, at arbejdsgiveren tænker, ’der er godt nok en, der holder meget ferie’, og omvendt kan medarbejderen tænke, ’om det overhovedet er okay, jeg holder ferie’. Hvis du har et klart mål, er du ude over den diskussion. Det har i hvert fald været vores analyse af det. Om den så holder i praksis, må tiden vise,” siger han og fortsætter:

”Hvis jeg om et år får en tilbagemelding om, at det var godt nok lidt for meget frihed, så må vi tage det op og drøfte det igen. Det er ikke fordi, at vi ikke kan gå tilbage til sådan, som det var før.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak