27. august 2021 - Højesteret

Højesteret: Familiefar skal to år i fængsel for opbevaring af 7,5 kg. sprængstof


Torsdag stadfæstede Højesteret Østre Landsrets dom over en mand, der siden han var 13 år har opbevaret ulovligt sprængstof. Trods flere argumenter om formildende omstændigheder skal manden i fængsel for ikke at skaffet sig af med sprængstoffet. 

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: PR


Du er 13 år gammel og falder over hvad der viser sig at være sprængstof og detonatorer fra et tidligere øvelsesterræn. Du opbevarer dit fund, og 25 år senere skal du i fængsel for opbevaring af sprængstoffet på et loft i en lade.

Det er virkeligheden for en familiefar, der torsdag fik Højesterets afgørelse i en sag, der allerede i Østre Landsret slog fast, at manden skal to år og otte måneder i fængsel i henhold til en strafskærpelse i straffeloven, som blev effektueret i 2017 og som drejer sig om besiddelse af sprængstoffer.

Manden havde anket Østre Landsrets afgørelse med argumenter om flere formildende omstændigheder, bl.a. med henvisning til, at han var alenefar for en ti årig dreng, at han allerede var blevet bortvist fra forsvaret, hvor han var ansat. på grund af besiddelsen og det faktum, at han aldrig før har været straffet. Argumenter som Højesteret altså ikke tillagde vægt.

Et andet argument i sagen handlede om frit lejde-aktioner. For mens manden seks gange havde indleveret andre våben til myndighederne, så afleveret han ikke sprængstoffet. Ifølge manden, fordi politiet havde fortalt ham, at en sådan indlevering var alt for farlig. Højesteret lagde dog til grund, at manden havde haft flere muligheder for at facilitere en sikker overdragelse af sprængstoffet til myndighederne.

Del denne artikel

Hold dig opdateret

Få klar besked om nye artikler og podcasts direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig - og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak