Skrevet af Sarah Cathrine Slott


Vi kommer gående ned gennem det åbne kontorlandskab med kurs mod kantinen. Der er højt til loftet i lokalerne på havnen ikke kun fysisk, men også i den kultur, der binder virksomheden sammen. På trods af sine 65 danske medarbejdere har advokatkontoret Bird & Bird store armbevægelser dels lokalt og dels på tværs af landegrænser. Bird & Bird har 1300 advokater fordelt på 29 kontorer i 20 forskellige lande. Jeg kommenterer på, at de ikke er et af de klassiske cellekontorer, som ellers præger branchen, hvortil Julie Bak-Larsen svarer:

”Det er ikke så meget mig. Jeg snakker meget og har som sådan heller ikke noget imod at blive forstyrret”, siger hun, imens Annette Printz Nielsen supplerer:

”Vi kan bedst lide det på den her måde, hvor man lettere kan sparre med hinanden og udveksle idéer hurtigere, end hvis man sad på hver sit kontor”, fortæller hun.

Netop den her udveksling af viden og idéer står helt centralt i Julie og Annettes arbejde som advokater for en branche, der næsten flytter sig hurtigere, end nogen kan nå at stave til 5G.

”Tech er Bird & Birds DNA, og fordi vi er så mange, der arbejder med tech, så er der altid én eller anden, der har en helt specifik viden selv på de mindste nicheområder. Adgangen til viden i Bird & Bird er utrolig stor, særligt på tech området, hvor vi fx har en række advokater, der ikke alene er advokater, men som også er ingeniører, ligesom vi har en del advokater, der kommer inhouse fra tech-branchen. Vi arbejder rigtig tæt på tværs af kontorerne hos Bird & Bird, hvilket giver os en helt unik mulighed for at bruge den viden lokalt, som vi har opbygget globalt”, fortæller Annette.

”Det er værdifuldt på et område som tech, fordi lovgivningen altid vil være bagefter. Det er så dynamisk et område, så selvom vi bruger Karnov, så kan vi ikke lige slå op i teleloven og se, hvorvidt en kunde er udbyder eller ej. Det her baserer sig i høj grad på kendskab til branchen, og ikke bare i Danmark men også uden for landets grænser. De værktøjer er man nødt til at have for at kunne yde branchespecifik strategisk rådgivning ”, siger Julie.

Det er så dynamisk et område, så selvom vi bruger Karnov, så kan vi ikke lige slå op i teleloven og se, hvorvidt en kunde er udbyder eller ej.

Madosen sniger sig ind på os, og mens kollegaer fra de forskellige afdelinger samles ved de aflange kantineborde, så tager vi hver en tallerken og ser, hvad Meyers-kantinen har at byde på i dag. Med fyldte tallerkener fører Annette og Julie an hen til kontorets lounge med udsigt ud over kajen. Jeg komplimenterer udsigten, hvorefter Julie peger på en af kranerne derude og siger:

”Hvis du kan lide den her udsigt, så skulle du prøve at sidde derude”.

Hun opfanger mit noget spørgende ansigtsudtryk og skynder sig at uddybe:

”De kraner dér er faktisk mødelokaler. De er naturligvis lidt dyre at leje, men til gengæld får du også byens bedste udsigt, en bil stillet til rådighed og adgang til deres spa-afdeling. Vi bruger dem i forbindelse med særlige events, som skal have lidt kant, og vi har fx lige lanceret vores nye GC netværk "Young Leaders in Law", der fokuserer på tech og internationale forhold derude.”, fortæller hun.

Annette Printz web

 

Det internationale samarbejde i højsædet

Annette har en baggrund, der blandt andet rummer ’general counsel’ for ’Saxo Payments’, og Julie har en fortid som klassisk IT-advokat, hvor hun har rådgivet nogle af de største internationale spillere på teleområdet. De brænder begge to for tech og drives af en naturlig interesse for nye produkter og teknologier.

”Det er sjovt at være med til innovation både med at udvikle det og implementere det. Det kan både være nicheprodukter som software, selvkørende biler eller intelligente målere til elsektoren. Teleområdet er ikke længere den traditionelle forstand med fibre og rør i jorden. Det er ’connectivity’ på en helt anden måde med nogle andre spillere på tværs af sektorer”, fortæller Julie.

Annettes spidskompetence er fintech og særligt betalingsområdet, hvor hun blandt andet hjælper betalingsudbydere og card schemes (betalingskortudstedere red.) med nye digitale løsninger i hele Europa:

”Jeg synes, at netop betalingsområdet er spændende, fordi det er et område, der udvikler sig enormt meget, og som er så internationalt funderet. Vi ser rigtig mange nye løsninger baseret på nye teknologier såsom fx blockchain. Særligt interessant er det skift i markedet, hvor de nye løsninger kommer fra de store tech-giganter som Amazon, Apple, IBM og ikke fra de traditionelle finansielle spillere”, fortæller Annette.

I tech-branchen, hvor man er dybt afhængig af rådgivning på tværs af landegrænser, skaber Bird & Bird den ideelle ramme for netværk og samarbejde landene imellem. De er et internationalt forankret firma, som ikke baserer sig på en klassisk franchise-model, og det er da også her, at kontoret adskiller sig fra andre danske advokatkontorer.

”Bird & Bird er ikke et forbindelseskontor, det er ét firma. Det internationale samarbejde er i højsædet. Så når klienten kommer til os med et spørgsmål, som måske er lokalt forankret, men som alligevel vedrører noget regulering, der er europæisk funderet, og så gør det arbejdsprocessen lettere, at vi har det her tætte internationale samarbejde med de andre Bird & Bird kontorer”, fortæller Julie.

"Både tele- og betalingsområdet er nicheområder, og set i globalt perspektiv er Danmark jo et lille marked, men da størstedelen af reguleringen på både tele- og betalingsområdet bygger på EU regulering, giver det ekstremt stor værdi at kunne sparre med vores internationale kollegaer, som måske har rådgivet om noget tilsvarende i et andet land", tilføjer Annette.

Imens tallerkenerne efterhånden er blevet stillet til side, og glassene med danskvand er skiftet ud med kaffekopper, kommer Annette i tanke om en lille anekdote, som meget nøjagtigt beskriver, hvor stor betydning det her internationale samarbejde har hos Bird & Bird:

”På et tidspunkt pitchede vi på en meget stor opgave, der berørte mange områder og i mange lande. Klienten ville gerne møde hele det her internationale team, og der stod de så fra deres kontor og kiggede ned på alle advokaterne, som løbende ankom i lobbyen. Klienten lagde særligt mærke til, at os fra Bird & Bird havde et andet kollegialt forhold end de advokater, som alene var forbindelseskontorer. Vi mødte hinanden med knus og kram, og de andre internationale teams mødte tydeligvis hinanden for første gang med hånd og visitkort. Det var ét af de forhold, som klienten lagde vægt på, da de valgte os”, fortæller Annette.

 

En generationsting - ikke en kvindeting

Som to kvindelige advokater i et felt, man ofte forbinder med en mandsdomineret verden, finder jeg det nærliggende at spørge ind til, hvordan de ser kvindernes rolle. Det lader dog til at være en præmis, de begge hopper op og springer ned på. Funderende stiller Julie sig selv det retoriske spørgsmål, om de tit føler sig i undertal i deres køn, når de sidder rundt om bordet, hvortil hun svarer ”ja” og uddyber:

Julie Bak web

”Men jeg føler ikke, at det er en mandsdomineret branche. Det er nok mere en generationsting. De traditionelle kønsroller er ikke, som de var for vores chefer. Det er ikke længere sådan, at enten den ene eller den anden har en karriere. I dag er det mere ligeligt fordelt, og det er et skift for kontorerne både for mændene og for kvinderne. Det er en generationsting mere, end det er en kvindeting”, slår Julie fast.

Annette erklærer sig enig i betragtningen om, at forskellige generationer påvirker branchen i højere grad end diversitet blandt kønnene.

”I mange brancher taler man om, hvorfor kvinder er underrepræsenterede i ledelsen, og det taler man også om i advokatbranchen. Jeg mener egentlig, at kvinder har præcis de samme muligheder som mænd i advokatbranchen, hvis de gider at arbejde på samme vilkår som mændene, men mange kvinder vælger det aktivt fra", siger Annette og fortsætter:

Hvis vi skal have flere kvinder i ledelsen på advokatkontorerne, så tror jeg, at man skal se på branchen med nye øjne og nye måder at arbejde på

”Hvis vi skal have flere kvinder i ledelsen på advokatkontorerne, så tror jeg, at man skal se på branchen med nye øjne og nye måder at arbejde på. Det handler egentlig ikke så meget om, hvorvidt man er mand eller kvinde, men jeg tror, at det også vil være med til at fastholde flere kvinder", slår Annette fast.

Kaffekopperne er ved at være tømte, og brusen i de halvtomme danskvand er ved at være flad. På trods af det kunne snakken have varet længe endnu, men vi binder en sløjfe her. Julie vender tilbage til en stor retssag, hun kører lige nu mod Justitsministeriet om logning, og Annette har et telefonmøde med sin kollega fra London om en problemstilling inden for betalingsindustrien, som de skal drøfte den juridiske ramme omkring.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak