17/03/2020 -

Hvad er gældende praksis for advokaterne i coronatid? Advokatsamfundet svarer


Udskydelse af klientkontoerklæring, 54 lektioners efteruddannelse og mange flere spørgsmål besvares i disse dage af Advokatsamfundet. Andrew Hjuler Crichton fortæller om det behov for et samlet svar, de har set i advokatbranchen.

Af Caroline Bjelke


Coronavirusset rykker for alvor rundt på vores alles hverdag, og derfor kan det virke en smule forvirrende, hvad der egentlig er gældende praksis i disse dage. Det har man også oplevet ved Advokatsamfundet, som har modtaget en række spørgsmål fra medlemmer rundt om i landet.

De spørgsmål er Advokatsamfundet nu kommet med svar på her, hvor man kan læse, hvordan man skal forholde sig til virusset i sit advokatarbejde, som løbende opdateres i takt med, at andre myndigheder kommer med relevante anvisninger.

Generalsekretær for Advokatsamfundet Andrew Hjuler Crichton fortæller, at de i slutningen af ugen og henover weekenden har fået rigtig mange henvendelser fra advokater med spørgsmål relaterede til de nye forhold som coronavirusset skaber.

”Hele advokatbranchen har brug for svar – mange spørgsmål kredser om de samme temaer, og vi kan dårligt nå at svare hver enkelt advokat, så derfor bruger vi hjemmeside, nyhedsbreve, hvor vi vil stille os i spidsen for at samle al den viden, der er tilgængelig, og prøve at skaffe svar fra andre myndigheder, når vi ikke har dem på hånden”, siger han.

Spørgsmålene har især drejet sig om processerne ved retten: hvilke frister der udskydes, og hvilke der forbliver som de er, om folk stadig fremstilles osv. Andrew Hjuler Crichton:

”Vi vil løbende udbygge sitet og komme omkring forskellige temaer. Noget af det vedrører andre myndigheders praksis, og noget vedrører advokaternes pligter, som vi delvist er med til at udstikke rammer for. Fx har vi konkret besluttet at udskyde fristen for at indberette klientkontooplysninger til 1. maj. Det har betydning for mange – men der er også mange andre relevante temaer.”

Herunder kan nævnes, hvad man skal gøre med sine 54 lektioners efteruddannelse, hvis ens tilmeldte kurser aflyses.

”Advokater, som har fået aflyst kurser kort før udløb af deres perioder, opfordres til om muligt at finde andre kurser. Hvis der alligevel ender med, at advokaten efter periodeudløb, som følge af sådanne aflysninger, ikke har 54 lektioner, så skal advokaten indberette de lektioner, man har, og så vil sekretariatet give advokater lejlighed til at forklare sig, når vi har modtaget indberetningen. Der vil i hvert fald blive foretaget en vurdering af omstændighederne.
Det er besluttet, at kravet om 54 lektioner efteruddannelse inden for en 3-års periode og fristen for indberetning fastholdes, men hvert tilfælde af manko vil blive vurderet konkret med mulighed for at tage hensyn til reelle hindringer på grund af Covid19 for at kunne nå de 54 lektioner”, står der på hjemmesiden.

Om det skal forstås som om, at advokatsamfundet vil være mindre strikse ift. kravet om 54 lektioners efteruddannelse i denne tid, er svaret fra Andrew Hjuler Crichton:

”Det betyder, at vi er i en situation, hvor nogle advokater med de bedste intentioner måske ikke har mulighed for at leve op til kravet om 54 timers efteruddannelse, fordi kurser aflyses eller man måske er syg eller i karantæne. Vi siger, at der kan være den slags legitime grunde, som vi individuelt vil tage stilling til.”

Advokatsamfundet holder ikke fysisk åbent i disse dage, men kan stadig kontaktes på mail og telefonisk.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak