26/11/2020 -

Hvem har rettighederne til dit navn og ansigt?


Den professionelle fodboldverden står igen over for en mulig storkonflikt, efter at stjerner som Zlatan Ibrahimovic og Gareth Bale nu langer ud efter computerspilsgiganten EA Sports, der beskyldes for uretmæssig brug af spillernes navne og ansigter til kommercialisering af spillet FIFA 21. Konflikten minder om den, der ramte det danske fodboldlandshold tilbage i 2018.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: ph.FAB / Shutterstock.com


Det startede, som så mange andre store diskussionsemner, på Twitter og Facebook. Her proklamerede fodboldstjernen Zlatan Ibrahimovic, at spiludviklingen EA Sports uretmæssigt bruger Zlatans navn og ansigt til kommercielle formål i computerspilsserien FIFA, der netop er udkommet med en ny udgave.

I opslaget skriver Zlatan Ibrahimovic, at EA Sports profiterer på brugen af hans navn og ansigt uden at have spurgt stjernen om lov. Under hashtagget #timetoinvestigate har den walisiske stjernespiller Gareth Bale også kastet sig ind i diskussionen med samme anklager.

zlatan

Foto: Zlatan Ibrahimovics opslag på Facebook

 

Både Gareth Bale og Zlatan Ibrahimovic har ifølge BBC nu sat deres advokater til at undersøge om EA Sports kan retsforfølges for at misbruge det trademark, der ifølge de to stjerner er deres navn og ansigt.

 

Møder heftig kritik

Zlatan Ibrahimovic, der via sin online-tilstedeværelse på både Twitter, Facebook og Instagram har fået millioner af følgere møder dog massiv kritik for sit opslag. Som 39-årig er den svenske stjerneangriber på vej ind i sin fodboldkarrieres efterår, og det har fået flere af hans følgere til at kritisere ham for grådighed og unødvendige anklager mod en platform, der jo også er med til at profilere ham som fodboldspiller, og som sidste år havde 10 millioner spillere på verdensplan. 

Derudover falder det mange for brystet, at Zlatan kritiserer spillet nu. Svenskeren, der startede sin karriere i Malmø, har været en del af spillet siden 1999, og han var endda på forsiden tilbage i 2014. Mange fans kritiserer ham for at ville profitere på et unødvendigt sagsanlæg, der kan bidrage til hans i forvejen store personlige formue på 230 mio. USD.

 

Rettighederne falder mellem flere stole

Et af stridspunkterne i sagen om rettighederne til brug af navne og billeder handler om, hvem der har indgået aftalerne med EA Sports. Som det ses i ovennævnte billede, henviser Zlatan til den internationale fodboldorganisation FIFPro, som på landsholdsniveau forhandler disse aftaler hjem med EA Sports. 

Ifølge EA Sports forhandler de desuden rettighederne til brug af spillernes navne og ansigter hjem med de enkelte ligaer og klubber, hvor spillerne har deres daglige gang. Konstruktionen og mandatet divergerer dog klubberne imellem – i den engelske Premier League forhandles disse aftaler direkte mellem klubberne og EA Sports, mens det i Italien er spillerne selv. Dog kunne EA Sports tidligere på året præsentere en særskilt aftale med AC Milan om rettighederne til deres spillere - og her spiller Zlatan Ibrahimovic i dag.

En af dem er et langvarigt forhold til den globale repræsentant for professionelle fodboldspillere, FIFPro, som samarbejder med et antal licensgivere for at forhandle om tilbud, der kommer spillerne og deres fagforeninger til gode.

I en officiel udtalelse fra EA Sports Wales til BBC står der:

"Vi erhverver disse licenser direkte fra ligaer, hold og individuelle spillere. Derudover arbejder vi med Fifpro for at sikre, at vi kan inkludere så mange spillere som muligt for at skabe det mest autentiske spil. I disse tilfælde tildeles vores rettigheder til spillere gennem vores klubaftale med AC Milan og vores mangeårige eksklusive partnerskab med Premier League, som inkluderer alle spillere i Tottenham Hotspur" (hvor Gareth Bale spiller).

 

Ligner sagen med landsholdet

Sagen er ikke enestående og er en tilbagevendende diskussion om rettigheder i fodboldverdenen. Tilbage i 2018 skulle der forhandles overenskomst mellem den danske Spillerforeningen og DBU om forholdene for de danske landsholdspillere på herrelandsholdet. Et af de helt store stridspunkter dengang var netop rettighederne til at bruge spillerne i reklamer, som DBU kunne profitere på. Spillerne på den anden side krævede, at de havde individuel medbestemmelse på disse aftaler, og her gik forhandlingerne i hårdknude. 

Det resulterede i, at Danmark var nødt til at stille med et alternativt landshold til landskampen mod Slovakiet i september måned 2018, da spillerne og DBU ikke kunne blive enige. 

K-News har forsøgt at få en kommentar fra EA Sports Nordic. De er dog ikke vendt tilbage.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak