20/05/2021 - Ligestilling

"Jeg tror ikke, der er nogen, der endnu har knækket koden"


Hos Gorrissen Federspiel ser managing partner Martin André Dittmer med glæde på, at flere kvinder får tildelt en kapitalejertitel som partner. Men strukturerne og kulturen i advokatbranchen udstiller ifølge ham et skisma, hvor branchen fortsat mangler at knække koden til, hvordan man gør partnertitlen mere fleksibel, uden det nødvendigvis kræves at man lægger sit liv 24/7 i arbejdet.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: PR


37%.

Så mange flere kvinder har siden 2017 fået en titel af kapitalejer hos landets største advokatvirksomheder. 

Men fordelingen mellem mænd og kvinder er fortsat skæv, og selvom kvinderne for længst har overhalet mændene i antal blandt de menige advokater, så er mændene fortsat i massivt overtal på ledelsgangene.

Et af de advokathuse, hvor der fortsat er en overvægt af mænd blandt kapitalejerne, er hos Gorrissen Federspiel. Managing partner Martin André Dittmer ser positivt på den generelle stigning i antallet af kvinder, der indlemmes som kapitalejere, men anerkender samtidig, at der er lang vej endnu.

”Tallene viser, at der er kommet øget fokus også i vores branche på, at mangfoldighed i ledelsen er vigtig for at have det mest gunstige arbejdsmiljø. Selvom vi er en branche der er udfordret, og hvor vi endnu ikke har knækket koden fuldstændig, så er det positivt at se sådanne tal. Som vidensvirksomhed er vores udfordring at finde nye modeller som favner kombinationen af karriere og muligheden for at arbejde på de mest spændende sager og så familie på den anden side. ”

Hos Gorrissen Federspiel har man udvidet kapitalejerkredsen med to siden 2017, hvor den ene er en kvinde. I dag har virksomheden 42 mandlige kapitalejere og otte kvindelige. Hos advokathuset har man længe arbejdet målrettet for mere diversitet i ledelsen og var bl.a. medstifter af Danish Diversity Council, hvor virksomheden har forpligtet sig til at fremme inklusion og diversitet.

”Når vi arbejder med inklusion og diversitet så handler det dybest set om at alle skal have lige muligheder i Gorrissen Federspiel. Og det synes jeg faktisk vi er lykkedes med. At have en kultur og struktur, hvor de der har lyst har lige muligheder. Jeg synes vi har været på en rejse, og når jeg siger der stadig er udfordringer, så er vi jo en vidensbaseret virksomhed, der firkantet sagt lever af at sælge timer, og der har vi ikke knækket koden fuldstændig endnu. Vi arbejder på at sikre at vi har den rette pipeline af talent, hvor vi har den bredest mulige talentmasse. Det der er ledelsesopgaven er at vi hele tiden arbejder på at styrke vores masse af talent. Og så er det at turde se på nye modeller og andre måder", siger han til K-NEWS.

Betyder det at timetakstmodellen i din optik noget at skulle have sagt i forhold til ligestillingensproblematikken?

”Det er et godt spørgsmål - det jeg prøver at sige er, at det partnerskab vi har, det skal være attraktivt for dem, der lægger deres liv 24/7 i partnerrollen, og så dem der ønsker en anden balance mellem fritid og familie også. Hvis man baserer det udelukkende på timer, så går det jo ikke op, og der er man jo nødt til at kigge på rammerne. Og der tror jeg ikke der er nogen der endnu har knækket koden.”

Kan man blive partner hos Gorrissen Federspiel, hvis man f.eks. ønsker at arbejde på nedsat tid?

”Vi udtaler os ikke om de konkrete rammer for, hvad der skal til for at blive kapitalejer hos Gorrissen Federspiel. Det varierer fra virksomhed til virksomhed, og det beror jo på en samlet vurdering for den enkelte advokatforretning i forhold til, hvilke specialer der er efterspørgsel på, demografi og meget andet. Det kan være vi over tid skal have endnu mere og fleksible løsninger, end vi har nu. Det som er skismaet er, at hvis man kigger på klienters prioriterede lister over, hvad der er vigtigt ved en ekstern rådgiver, så ligger tilgængelighed altid i top tre. Og det sætter en begrænsning for, hvordan fleksibilitet i forhold til partnertitlen kan eksekveres. Vi er jo sat i verden for at betjene klienter og give dem den bedst mulige rådgivning. Og de klienter vi betjener de har en klar forventning om, at vi kan yde den rådgivning de har brug for, når de har brug for det. Men der er en global diskussion om hvad vi kan kræve af hinanden – klienters krav til eksterne rådgivere og den interne arbejdskultur. Når klienterne sender ønske om rådgivning fredag eftermiddag med svar mandag morgen, er det så den rigtige måde at skabe fleksibilitet i branchen. Så det er en større diskussion der handler om hvordan vi som rådgivere skal være til rådighed.”

Hvor lang tid må den her ligestilling tage?

”Der er ingen tvivl om at det er ikke noget der sker fra den ene dag til den anden – det er noget som kommer til at tage tid, og vi påtager også selvfølgelig et ansvar. ”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak