18/08/2022 - Pride, diversitet

”Ligestilling bliver hurtigt en diskussion om hvide mænd, der skal fordele magten med hvide kvinder”


Advokat og bestyrelsesformand Dan Moalem hos Moalem Weitemeyer finder ligestillingsdebatten ensporet. For selvom han er enig i, at kønsdiversitet fortsat er et stort problem, så er det alt for snævert kun at måle på ligestillingen ud fra antallet af kvinder i ledelseslagene.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


”Kan man virkelig markedsføre sig med en diversitetsdagsorden, hvis der kun er 10% i det øverste ledelseslag, der er kvinder?”

Sådan spørger advokat Heidi Højmark Helveg fra CO:Play i forbindelse med virksomheders brug af regnbueflag og engagement i Copenhagen Pride i deres markedsføring.

Artiklen som Heidi Højmark Helveg indgår i kan læses HER, og den handler om virksomheders brug af pinkwashing i forbindelse med pride. Og i artikler spørger hun retorisk, om hvor langt man gå i markedsføringen med en diversitetsdagsorden, hvis man har et fåtal af kvinder i sit ledelseslag.

Spørgsmålet er ikke rettet direkte til nogle specifikke firmaer. Men K-NEWS har taget kontakt til Moalem Weitemeyer, der er et af de firmaer, der bruger priden aktivt i deres markedsføring.

Og svaret på det spørgsmålet er helt kort ja. I hvertfald hvis man skal tro Dan Moalem, der er bestyrelsesformand og partner hos Moalem Weitemeyer, der er et af de advokathuse, der har koblet virksomhedens værdier og marketing op på priden, mens den løber af stablen.

Vi kan ikke få banko på alle ligestillingsparametre på en gang

 

”Det er jo lidt det her med, at ligestillingen hurtigt bliver en diskussion om hvide mænd, der skal fordele magten med hvide kvinder. Spørgsmålet rummer desuden en meget lille forståelse for virksomhedsdrift. Vi har mange kvinder ansatte, som ikke ønsker eller kan være ejere med det ansvar og de forpligtelser, der følger med det, men de ønsker et stimulereinde arbejdsmiljø. Det tager cirka 10 år at blive medejer af et advokatfirma som vores, så det tager jo langt tid at blive en del af ejerskabet, mens man tidligere kan indgå i ledelsen af firmaet og kollegaer. Men det ville være lige så godt for os, om vi fik en afghansk mand som partner, som end hvis det var en kvinde. For os er ligestilling meget bredere end køn. Vi kan ikke få banko på alle ligestillingsparametre på en gang.

Så helt kort ja, det kan man godt. Diversitet er jo mange ting, det handler jo også om uddannelser, baggrund, livserfaring og så videre. Det bliver super enøjet, når universiteterne for eksempel uddanner de unge til professioner, de skal jo uddanne dig i metoder, så du kan løse problemer.”

 

Hvad er ligestilling?

For Dan Moalem rummer diskussionen om ligestilling meget mere end forholdet mellem mænd og kvinder i en virksomheds ledelseslag.

”Ligestilling betyder i vores optik ligestilling i ordets bredeste forstand – lige muligheder for alle, uanset farve, køn, seksualitet og så videre. Vi tager mennesket for, hvem de er. Vi er ikke interesserede i at nå et reguleret mål som resultat, for vi tror ikke på kvoter, det er livet alt for uforudsigeligt til. Men når vi har en stilling, der skal besættes, der kan vi jo godt sætte et dogme for, hvem der skal hentes med i samtalerunderne, at vi for eksempel både tager kvinder, ikke-etniske danskere og så videre med. Men vi ender altid med at beslutte på baggrund af talent og kompetencer,” siger han og supplerer:

”Vi omfavner total ligestilling, men vi har da selvfølgelig også fokus på andelen af kvinder i virksomheden. For jeg anerkender fuldt ud, at der stadig er problemer på den front. Vi har ansat i vores ledelseslag vores nye HR-chef, vores nye COO, vores nyeservicechef, de er alle kvinder. Vores ene afdelingsleder ud af to er kvinde. Andelen af kvinder i vores firma er øget med 35% siden 2019. Det er ikke sådan, at vi ligger kvinderne øverst i bunken, eller Mohammed, eller hvem det er. Vi ansætter de bedste.”

For man kan hurtigt blive lidt blind på diversitetens definitioner, hvis man forholder sig til målbare resultater i forholdet mellem mænd og kvinder, siger han.

”Vi kigger ikke på det på den måde – vi har ikke kriterier stillet op, vi vil bare gerne have brillante medarbejdere. Det ville selvfølgelig være dejligt, hvis det reflekterede samfundet, men matematikken tilsiger jo også bare, at det er svært at blive partner, og det er jo de færreste både mænd og kvinder, danskere og ikke-etniske danskere, som ender med at blive partnere. Vi skal også bare huske, at det er ekstremt hårdt at være partner hos os – og det er jo langt fra, alle der gider. Det er både fysisk og mentalt helt utroligt krævende.”

Og derfor støtter Dan Moalem og firmaet op om priden, da de udover at være advokat for Copenhagen Pride også føler, at de er et af branchens mest diverse advokatfirmaer.

”Det er vigtigt for os at støtte op om priden, fordi vi er advokater for dem. Sidste år gik jeg selv med i priden med mine børn, nogle af mine bedste venner og nærmeste familie er homoseksuelle. Det er for mig fuldstændig indlysende, at vi bør støtte op om menneskets ret til at forfølge egne ønsker for livet herunder retten til selv at bestemme, hvem de elsker”, siger Dan Moalem.

Ifølge firmaets egne tal udgør kvinder 29 procent inkl. trainees, 24 procent for uddannede. Desuden oplyser Dan Moalem at ansatte med anden etnisk baggrund end dansk udgør 31 procent af medarbejderstaben inkl. trainees, 26 procent for uddannede. I partnerkredsen er der én kvinde ansat.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak