17/10/2022 - Podcast

'Magtens Tredeling' ep.8.3 - Højesterets dom om fratagelse af dansk pas


Det er en "spændende" afgørelse, Højesteret er kommet frem til, hvor de har godkendt den administrative fratagelse af en kvindes danske statsborgerskab. Det siger ph.d. og lektor i menneskerettigheder ved Aarhus Universitet Louise Halleskov i dette afsnit af Magtens Tredeling.

”Sagen giver anledning til en række principielle fortolkningsspørgsmål relateret til både dansk ret, indfødsretslovgivning, dansk forvaltningsret og menneskerettighedskonventionen."

Tekst: Sara Moss Hesse



Billedet: Udsnit af Højesteret samt Louise Halleskov da hun holdt oplæg på årets Forvaltningsretskonferences i Aalborg. Begge fotograferet af K-NEWS

 

Det er første gang, at Højesteret tager stilling til spørgsmålet om, at en person administrativt har fået frataget sit danske statsborgerskab. Derfor er den især spændende, lyder det fra Louise Halleskov.

Og det er vigtigt at være skarp på, hvilke specifikke spørgsmål der tages stilling til i sagen. Den handler nemlig ikke om, hvorvidt den danske stat er forpligtet til at hente kvinden og børnene hjem, og om de har lov til at være i Danmark, siger Louise Halleskov, da hun gæster K-NEWS' podcast.

”Sagen giver anledning til en række principielle fortolkningsspørgsmål relateret til både dansk ret, indfødsretslovgivning, dansk forvaltningsret og menneskerettighedskonventionen. Derfor er det interessant at se, hvad højesteret siger til sådan en sag, første gang de bliver præsenteret for den,” siger Louise Halleskov og påpeger, at dommen ifølge hende er helt på sin plads.

Der er især én tilbagevendende problematik, når man beskæftiger sig med sager som denne, der handler om menneskerettigheder. Nemlig adskillelsen mellem det juridiske og det moralske og følelsesmæssige.

”Jeg står tit og kigger på sager, hvor mange personer synes, at det, der sker, er synd og urimeligt. Den juridiske ramme i disse sager er relativ barsk. Der er bare en forskel på, hvad juraen siger, og hvad man så måtte mene moralsk eller personligt i mange sager,” siger hun.

Louise Halleskov tilføjer, at selvom Højesteret har godkendt fratagelsen af kvindens statsborgerskab, så kan man sagtens fra politisk hold beslutte at gå ind og ændre praksissen på området.

”Det, man skal være opmærksom på, er, at bare fordi national ret eller menneskerettighedskonventionen ikke giver ret til ophold i en bestemt situation, så er der ikke noget i vejen for, at de nationale politikere kan beslutte at gå videre,” siger Louise Halleskov. 

Denne episode af Magtens Tredeling tager dig  kort og kontant på bare et kvarter gennem den for nyligt afgjorte sag ved Højesteret. Lyt episoden her via vores hovedside på k-news.dk eller indtag lyden via din fortrukne podcast app, hvor den ligger under vores faste podcasttitel Magtens Tredeling sammen med de over hundrede af andre episoder om juridiske problemstillinger og gråzoner.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak